
El 97% dels usuaris de l'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC) de la UGT a Girona no tenen els estudis homologats. De les dades d'usuaris del 2010, el 27% tenen estudis bàsics, el 12% de secundària, el 9% de formació professional, un 18% estudis no formals i un 12% carrera universitària. Només el 14,4% no tenen estudis. Des d'AMIC a Girona, el responsable del servei, Karim Sabni, ha explicat que els tràmits per homologar estudis són 'feixucs i llargs'. Per Sabni, les dades sobre la formació dels usuaris 'desmunta el tòpic que els immigrants que arriben a Catalunya no tenen formació'. En dos mesos Girona tindrà un servei per assessorar els qui vulguin convalidar la seva formació
Segons ha alertat el sindicat, si es comparen les dades de la formació dels usuaris del servei amb els llocs de feina que ocupen no es correspon al seu nivell d'estudis. El coordinador d'AMIC a Girona, Karim Sabni, explica que aquesta situació produeix un 'desequilibri' i que es desaprofiti la formació dels nouvinguts. Segons reflexiona Sabni, la dificultat d'homologar estudis fets al país d'origen o de trobar la via de continuar estudiant un cop els immigrants arriben a Catalunya i convalidar alguns cursos ja fets fa que la immensa majoria no iniciï els tràmits.
Des de fa deu anys, la UGT va posar en marxa un sistema d'assessorament per a immigrants que volien homologar estudis a Barcelona. Ara també disposen d'aquests serveis Tarragona i Lleida i, en dos mesos, també es posarà en servei a Girona. La voluntat d'aquest servei és que un expert assessori els nouvinguts sobre quins papers i tràmits necessiten. Un procés que, segons explica la coordinadora d'AMIC a Catalunya, Janette Vallejo, s'allarga, de mitjana, entre un any i un any i mig.
Augmenten les dones que cerquen assessorament
Les dades de la memòria del 2010 del servei d'AMIC a Girona han posat de manifest un augment significatiu dels usuaris respecte anys anteriors. El passat any un total de 1.985 usuaris es van adreçar a l'AMIC per qüestions relacionades amb estrangeria i d'altres tràmits. De les dades destaca que, per primera vegada, van anar al sindicat més dones que homes, un 51% respecte al 49% d'homes.
En només un any, el tant per cent de dones usuaris de l'AMIC ha crecut un 20%, passant del 31% del 2009 al 51% del 2010. Per la secretària general del sindicat a Girona, Dolors Bassa, aquesta situació s'explica perquè les dones cada vegada cerquen la integració i també per la necessitat econòmica de moltes famílies. 'Fins ara venien els seus marits i feien les gestions i preguntes per elles', ha descrit Bassa que celebra el fet que cada vegada més dones es valguin per si mateixes.
La majoria d'usuaris no treballa
Una altra de les dades que recull la memòria fa referència a la situació laboral dels usuaris de l'AMIC. Del total d'atesos, el 27% treballa però el 73% està aturat. Segons ha explicat el responsable del servei a Girona, Karim Sabni, la gran majoria dels que no treballen ja han esgotat les prestacions i ajudes i no tenen cap ingrés. Sabni ha manifestat que moltes famílies que van ara a l'AMIC només s'ajuden del què els donen als ajuntaments a través dels serveis socials.
Sabni ha alertat que al 2010 va créixer el nombre de persones que treballen sense contracte. Si al 2009 les dades reflectien que el 14% dels usuaris estaven en aquesta situació, l'any passat la dada es va enfilar fins al 17%.
Respecte la situació documental dels usuaris, el 38% no tenen papers, el 28% tenen autorització de residència i treball de manera permanent, el 22% tenen autorització de residència per circumstàncies excepcionals i un 8% té permís per reagrupament familiar.