Al tren hi aniran testimonis d'aquell èxode i també representants d'entitats de recuperació de memòria històrica. Allà, el conseller d'Interior, Joan Saura, inaugurarà el Memorial de l'Exili que consisteix en una exposició permanent de fotografies de l'època de Manuel Moros.
El Coll de Belitres, situat a escassos 3 quilòmetres del municipi de Portbou, acull encara un antic lloc de control fronterer usat per les autoritats franceses durant els mesos de l'èxode republicà. Durant els primers mesos del 1939, fins a 100.000 persones van fugir de les bombes feixistes a través d'aquest coll (en total es calcula que l'èxode va arribar al mig milió de persones). Per homenatjar i recordar aquestes persones i els francesos que van ajudar-los, la Generalitat, a través del Memorial Democràtica, ha decidit incloure aquest espai dins la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya i instal·lar-hi quatre monòlits, de manera permanent, amb imatges que recullen diferents moments de la fugida dels republicans.
La jornada començarà a les vuit del matí a Barcelona, on 260 persones –la majoria representants d'entitats que han treballat per la recuperació de la memòria històrica, polítics i també una desena de testimonis d'aquell exili que encara són vius- agafaran un tren que farà parada única a Girona i tindrà com a final de destí Portbou. Tot i que el tren ja és ple, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha animat a tots els ciutadans a acompanyar sobretot als testimonis en la tornada al Coll de Belitres i ha explicat que poden arribar pels seus propis medis a l'estació de tren de Portbou on després, o bé a peu o amb els autobusos gratuïts que s'ha posat, poder anar fins al Coll de Belitres.
Allà, el conseller Saura inaugurarà els quatre monòlits amb fotografies de Manuel Moros –fotògraf que franco-colombià que retratà l'èxode el 1939- sobre els primers dies de l'exili i diversos plafons explicatius que recordaran aquest èxode, el més important per Catalunya i el primer que va patir Europa al segle XX.
Avança el futur alberg Walter Bejamin
Joan Boada ha explicat que el projecte per construir un alberg en memòria de l'escriptor Walter Benjamin, exiliat a Portbou on hi va morir el 1940, va fent passes endavant. Boada ha explicat que ja s'han demanat les subvencions a la Unió Europea per poder rehabilitar l'espai on el volen ubicar i també ha explicat com s'ha concebut el projecte.
Per una banda, l'alberg serviria per acollir estudiosos que treballen en la figura de Walter Benjamin i, per l'altra, també s'està estudiant que persones que pateixen manca de llibertats als seus països i que es veuen forçats a l'exili s'hi puguin instal·lar uns sis mesos com a màxim. 'Pensem en un model fixe, que doni cabuda a persones entorn la figura de l'escriptor però també a qui pateix encara l'exili', ha explicat Boada.
L'alberg estarà situat a l'antic ajuntament, un edifici de principi de segle XX, que està en desús des de fa 30 anys i necessita una intervenció total. L'alcalde de Portbou, Antoni Vega, ha explicat que l'ajuntament ja està reparant la coberta i que ja hi ha un preporjoecte tant pel que fa a la rehabilitació de l'edifici com per al contingut del mateix. Vega ha afirmat que el poble veu 'amb molt bons ulls' iniciatives com la del memorial i l'alberg. 'Fins ara Portbou ha viscut l'exili de manera passiva i ara hi podem donar la volta i implicar-nos activament en la recuperació de la memòria', ha afirmat.
Tot i que la Generalitat lidera el projecte, Boada no ha donat detalls sobre terminis, preu de l'obra o quan podria començar a caminar el projecte i ha dit que estan supeditats als ajuts que vinguin d'Europa.