El centre d'intervenció especialitzada de Salt va atendre 180 dones maltractades el 2007

Publicat el 01 d’abril de 2008 a les 19:34
 
Aquestes són algunes de les dades que ha donat a conèixer, aquest divendres, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, a Figueres, on s'ha reunit amb el Grup de Dones de l'Alt Empordà. La consellera ha anunciat l'aprovació, el proper mes d'abril, del projecte de Llei dels Drets de les Dones per a la eradicació de la violència de gènere, actualment en tràmit parlamentari, que suposarà, entre altres novetats, que les dones víctimes d'agressió podran entrar en els programes d'atenció i protecció de la xarxa pública sense una denúncia prèvia, com passa fins ara, per tal d'agilitzar els tràmits.
 
La consellera també ha fet balanç de les actuacions a les comarques gironines en l'eradicació de la violència masclista. Així, Capdevila ha explicat que un dels serveis que la Generalitat treballava més a fons era atendre d'una manera integral les dones en situació de violència a través dels centres d'íntervenció especialitzada (CIE). Es tracta de models integrals d'atenció pionbers a l'Estat tant per l'abordatge de la violència masclista. En aquest sentit, es té previst obrir un centre d'intervenció especialitzada a cadascuna de les demarcacions territorials de Catalunya. En el cas de la província de Girona, existeix el de Salt, que té previst que s'ubiqui definitivament durant el proper mes d'abril, al carrer Major; també hi ha un a Terres de l'Ebre i un al Baix Llobregat, i abans de l'estiu se n'obrirà un al Tarragonès.
 
180 dones
 
En el cas del centre de Salt, el primer que va entrar en funcionament a tot Catalunya, va atendre 137 dones, l'any 2006; i el passat any 2007 van ser 180 les dones que van iniciar el seu procés de recuperació dels danys soferts com a conseqüència de la violència viscuda. Pel que fa els serveis d'acolliment i recuperació, a Girona hi ha un amb capacitat per acollir vuit unitats familiars. Durant l'any 2007 va atendre 25 dones i 31 criatures. Actualment, es troba en fase de remodelació i els nous espais s'han dissenyat perquè ajudin a preservar la intimitat de la dona i els seus fills, i alhora facilitin la convivència entre les dones residents i amb les professionals. Aquesta reestructuració permetrà acollir una novena unitat familiar.
 
Serveis d'acolliment
 
La consellera d'Acció Social ha destacat el gran esforç del departament per eradicar la violència masclista. Només a l'Alt Empordà, el departament va destinar a plans locals l'any 2005, 42.700 euros i l'any 2007, 105.000 euros. Amb tot, Carme Capdevila ha reconegut que encara faltava 'molt camí per a recórrer', especialment en el fet que les dones denunciaven cada vegada més i ha explicat la importància de treballar en les generacions més joves. D'altra banda, l'any 2007 es van posar en funcionament a la demarcació de Girona dos serveis de punt de trobada. Un a la ciutat de Girona, del que és titular el departament, i que està ubicat en un equipament municipal, i un a Figueres, de titularitat municipal, pendent de signatura del conveni entre el departament i l'Ajuntament per al seu manteniment. En el cas de Figueres, el punt es troba a l'escola Maria Àngels Anglada.
 
Finalment, pel que fa la línia d'atenció telefònica, - 900 900 120-, va rebre l'any passat 10.428 trucades, 700 de les quals corresponien a les comarques gironines: 88 de l'Alt Empordà; 54 del Baix Empordà; 13 de la Cerdanya; 26 de la Garrotxa; 281 del Gironès; 29 del Pla de l'Estany; 8 del Ripollès; i 158 de la Selva.