El Festival de Jazz de Girona arriba a la recta final

El trompetista Ivó OIler i la proposta original d’Ellington3 tancaran diumenge el festival

Publicat el 27 de setembre de 2010 a les 21:30
 El Festival de Jazz de Girona enfila la seva recta final amb una setmana plena de grans propostes, entre les quals cal destacar l’actuació en exclusiva a Catalunya de Medeski, Martin & Wood presentant el seu últim treball, el pianista d’avantguarda Joachim Kühn, i el quintet del trompetista Ivó Oller. Així mateix, el festival surt de la ciutat de Girona i porta una actuació a Banyoles (Two Cats) i una altra a Celrà (Ellington3).
 
Gràcies a la seva mescla de jazz, groove, funk, soul i rock, Medeski, Martin & Wood és una de les formacions que més interès desperten entre els seguidors inquiets de l’esfera jazzística i les músiques modernes. Dimarts 28, a l’Auditori de Girona i en el marc del Festival de Jazz de Girona, la banda nordamericana estrenarà treball discogràfic, Radiolarians III (Indirecto, 2009), la tercera part d’una trilogia que els situa com un dels màxims exponents de l’avantguarda jazzística. I és que parlar de John Medeski, Billy Martin i Chris Wood és introduir-se en un nou concepte musical. Difícils d'etiquetar, eclèctics en les influències i en la transformació dels sons, s'han mantingut allunyats del mainstream comercial, però propers als seus seguidors incondicionals. Per primera vegada a les comarques gironines i en exclusiva per Catalunya, un concert espectacular que no deixarà ningú indiferent.
 
L’endemà, el Festival sortirà de Girona i portarà una actuació a l’Ateneu Bar de Banyoles. Es tracta de Two Cats, un duet format recentment a Figueres pel pianista Albert Llovet i el bateria Jordi Ferrer Xapi, amb l’objectiu de reviure grans melodies del jazz a l’estil de Nova Orleans. La seva fórmula inclou temes de ragtime, però també altres peces que conformen el passat de la Història del jazz: des del swing primitiu de King Oliver i Louis Armstrong fins al boogie-woogie, sense oblidar el dixie de les bandes de carrer, el blues i les grans melodies de Fats Waller, Count Basie i Ella Fitzgerald, entre d'altres. 
 
Aquesta setmana també es podrà escoltar el segon grup guanyador del Jazz Fringe 10, Assimètric. Nascut l’estiu del 2006, inspirant-se en músics i formacions com les de Chick Corea, Yellow Jackets, Weather Report, Spyro Gyra, Airto Moreira, Richard Bona o Pat Metheny Group, compta amb un repertori propi en el qual convergeixen gèneres com el jazz, el jazz llatí, el funk, el rock, la samba... amb imaginació i creativitat. Actuaran al bar La Terra, el dijous 30 de setembre a les 22h. 
 
Dissabte, l’Auditori de La Mercè acollirà l’actuació del pianista, compositor i improvisador, Joachim Kühn (Leipzig, 1944). Considerat com un dels referents de l’avantguarda del jazz europeu, Kühn ha sabut aprofitar el virtuosisme adquirit amb la seva educació musical clàssica per a la recerca de noves formes d’expressió. I és que amb poc més de 17 anys, inicia la seva carrera jazzística, seduït per la llibertat creativa del bebop i particularment impressionat per l’obra de Coltrane. Amb més de 150 enregistraments que mostren la seva contínua progressió i constant inquietud per innovar dins de la coherència estilística que el defineix, Kühn ha tocat en sales de concerts i clubs d’arreu del món. El seu nom està unit al de tots aquells amb qui ha compartit escenari, des de Gato Barbieri a Joe Lovano, passant per Bobby Mc Ferrin o Ornette Coleman. Als 66 anys i resident a Eivissa des de fa més d’una dècada, continua amb una activitat constant entre la composició i la pintura, i està previst que aquesta tardor surti a la llum una edició especial amb els treballs per a piano sota el títol genèric de Sound Time.
 
Finalment, diumenge, Ivó Oller Quintet i Ellington3 seran els encarregats de clausurar el festival amb les seves respectives actuacions. Ivó Oller, un trompetista que ha col·laborat amb grans figures de l’escena nacional i internacional com Omara Portuondo, Michael Philip Mossman, Dani Nel·lo o La Locomotora Negra, entre molts d’altres, i que arriba al Festival de Jazz de Girona amb el primer disc com a líder de la seva pròpia formació. A Jazz Nu (Quadrant Records, 2009), el be bop trenca esquemes i es converteix en una proposta enormement personal, a través de temes amb un alt grau d’introspecció. I és que una estada a Boston, viatges posteriors a Nova York i el seu entorn habitual –el Mediterrani-, aporten una gran diversitat a les composicions i sonoritats d’aquest músic, però el treball de molts anys amb el quintet ha permès compactar-les en un estil amb segell propi. I a Celrà, una altra de les poblacions que acull enguany actuacions del festival, el trio Ellington3 passarà pel seu sedàs els temes de Duke Ellington, que a través d’una formació inusual com és contrabaix, guitarra i vibràfon, assoliran paisatges sonors sorprenents. Una mirada al geni –a vegades tradicional i a vegades atrevida- que repassarà temes tan clàssics com Take the A train o Satin Doll al costat d’altres menys coneguts, així com diverses peces del Sacred Concert.
 
Una setmana molt jazzística
 
Aquesta setmana passada el festival ha comptat amb nombroses propostes: des de l’actuació de José Alberto Medina Trio a la Casa de Cultura, passant pels APM Trio o la fusió entre gastronomia cajún i la música del Dixieland Trio. Durant el cap de setmana el Festival de Jazz de Girona ha comptat amb les actuacions de la Sant Andreu Jazz Band, una banda revelació amb músics molt joves que ha sorprès i emocionat al públic que s’ha acostat a l’escenari de La Rambla, on també s’han pogut veure i participar en els balls de Lindy Hop. Així mateix, Colina Serrano Quartet han portat el seu virtuosisme a l’Auditori de Girona.
 
A l’espera d’una valoració global del festival, tant pel què fa a l’assistència com a la qualitat de les propostes programades, l’organització considera que fins al moment, aquesta edició ha superat en nombre de públic les edicions anteriors, consolidant així un esdeveniment obert a la ciutadania i assolint un dels principals objectius: acostar el jazz a tota la població.
 
El Festival de Jazz de Girona està organitzat per l’Ajuntament de Girona, la Fundació Auditori Palau de Congressos i Produccions Fila 6 Girona, i compta amb el suport de la Diputació de Girona i l’ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya), així com el de tres empreses privades (Frillémena, Fundació Privada Miquel i Adroher Germans), que fan una aposta important cap a aquest esdeveniment. La imatge del festival ha estat realitzada un any més pels creatius de Nifava.