Després de passar per Cangas, Ourense, A Coruña i Madrid, el Festival Itinerant de curtmetratges 5C(Cèntims) arriba a Girona. L'última projecció per tal que el públic assistent pugui votar el premi del públic es durà a terme a la Impremta, situada al C/Ramon Turró, 18.
El projecte té dos objectius fonamentals: estimular la creació audiovisual en totes les seves formes i, a la vegada, apropar les obres dels creadors i creadores al públic, en un procés obert i participatiu. Sota el lema Mira, crea, comparteix, participa, 5 Cèntims, més enllà de ser una mostra de curtmetratges, vol convertir-se en un punt de trobada de noves mirades audiovisuals, moltes vegades no professionals.
L'entitat va organitzar l'estiu passat la primera edició de 5 Cèntims amb un concurs de curtmetratges realitzats amb càmera web. Per aquesta edició ha obert la metodologia de participació a dues modalitats: lliure i càmera web. Destaca especialment el gran nombre de propostes d'Amèrica Llatina, així com Eslovènia, Polònia, Holanda o Israel. Aquests curtmetratges es van poder veure a la galeria online del festival, on el públic internauta les valorava. Les propostes millor puntuades han passat a la segona fase, que consisteix en la projecció dels deu curts seleccionats de la categoria lliure i els cinc de la categoria webcam més votats.
Les projeccions van començar a tres localitats de Galícia ―Ourense, Coruña i Cangas do Morrazo―. Avui té lloc la projecció a Madrid i 13 serà a Girona. El 17 de setembre, a l'Auditori del Centre Cultural la Mercè, a les 22:00, tindrà lloc el lliurament de premis d'aquesta edició: el premi del públic obtingut de la mitjana de les diferents projeccions i el que atorgarà el jurat format per Isa Campo, Azahara Cerezo, Ramon Girona, Marta Sureda i Milena Ruiz Magaldi. Durant el lliurament de premis es projectaran també tres curtmetratges més de menció especial, escollides pel membres de l'Associació.
De la categoria lliure es projectaran Víctor, Víctor y Victoria (Comèdia. Marc Bernatallada, Girona, 2011); Ozono (Ciència-ficció. Mijael Milies, Santiago de Chile, 2010); Las calles desde abajo (Documental. Maria Paula Navas, Andrés Alvarado, Leonardo Gaitán, Bogotá, 2011); Bloody Mary (Drama. Yasmina D. Aidi, Madrid, 2010); Hachero (Comèdia negra. Jaime L. Huertas, Madrid, 2010); Âdicto (Comèdia. Óscar Cruz, Pontevedra, 2010); Todas tus fobias (Terror. Matías Zemlijc, Eslovenia, 2010); Me voy al zoo (Drama. Pilar Cabanillas y Raquel Burbano, Madrid, 2010); El Sorbo (Romàntica. Minerva K. Bolaños, México, 2010); i No hables (Terror. Mijael Milies, Santiago de Chile, 2010).
De la categoria de càmera web es podran veure Evil Park (Animació. Miguel Ángel Postigo Palacios, Madrid, 2010); Duérmete (Terror. Santiago Onofre Vega, Ecuador, 2010); Atzucat
(Intriga. Marc Bernatallada, Girona, 2011); Vídeoconferencia (Comedia. Francisco Lorenzo Panda, Santiago de Compostela, 2011); i Soy actor de mi futuro (Videoclip. Luz Beloso y los alumnos de 4º ESO del IES As Barxas, Moaña, 2011).
Des d’octubre de 2009, Ad'Art ha organitzat nombrosos projectes multidisciplinaris i participatius amb la finalitat d'apropar propostes creatives a tots els públics de la ciutat de Girona i els seus voltants. Amb 5 Cèntims, la Plataforma vol mostrar l'aparició de la figura d’un nou creador que sorgeix de les formes d'intercanvi d'informació i l’accés a les eines de producció. Aquesta estructura ofereix un espai per l'anècdota, l’espontaneïtat, la improvisació i el joc sense anar en detriment de la qualitat artística o el potencial cinematogràfic.