El I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, a Girona

El I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana ha engegat motors aquest dijous al matí a l'Auditori Palau de Congressos de Girona. La trobada pretén ser un símbol de difusió i plataforma amb l'objectiu de reunir totes aquelles persones que en el dia a dia treballen per a la llengua catalana.

  • Reunió del consell executiu del 6 de setembre del 2022. -
Publicat el 16 de juliol de 2009 a les 19:08

És la primera vegada que es fa una trobada d'aquestes característiques on ja s'hi ha inscrit més de 300 persones d'arreu dels territoris de parla catalana. Durant els dos dies que dura el Congrés, els participants podran assistir a diverses ponències i taules rodones, així com a la intervenció de Joan Solà, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

L'Auditori Palau de Congressos de Girona acull aquests dijous i divendres el I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana. Aquest congrés rep la participació de més de 300 persones procedents dels Països Catalans. L'objectiu és exposar, informar i mostrar tots els avenços empresos dins el context multilingüe en què es troba el català en el món de les tecnologies de la informació i la comunicació i en els plans d'acolliment lingüístic de persones nouvingudes.

La primera vegada que es va fer un acte d'aquestes característiques es va desenvolupar ara fa 100 anys en mans de mossèn Alcover amb la lletra de convit. Aquest va tenir l'ajuda de 'més de 2.500 col·laboradors d'arreu del domini lingüístic que li enviaven escrits diversos i que l'ajudaven a construir aquest autèntic tresor de la llengua catalana', el Diccionari General de la Llengua Catalana. Així ho ha recordat aquest matí a l'acte inaugural, Bernat Joan, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

La inauguració també ha comptat amb la presència de Jaume Roure, tinent d'alcalde de l'ajuntament de Perpinyà; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la Universitat de Girona; Joan Sala, director de Promoció Cultural i Política Lingüística del Ministeri d'Educació i Cultura del Govern d'Andorra; Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats; Enric Vilert, president de la Diputació de Girona, i Anna Pagans, alcaldessa de Girona.

En l'acte, tots els parlamentaris han fet referència tan als beneficis que pot aportar aquesta trobada com a la voluntat de recuperar i potenciar el català en front la societat canviant que hi ha actualment a causa de la gran diversitat cultural.

El I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana comptarà aquesta tarda amb la participació del vigent Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Solà.

Les jornades clouran amb la celebració de la primera edició dels Premis Convit, un reconeixement al treball fet per persones destacables per la seva trajectòria de treball i dedicació al foment de la llengua i la cultura catalanes. Aquest any s'han presentat una vintena de candidatures. El nom dels premiats es descobrirà en el marc del dinar de cloenda, que tindrà lloc el 17 de juliol.