El ple de Girona demana que s'estudiï soterrar tota la MAT de Bescanó a Baixàs

Publicat el 10 de juliol de 2008 a les 12:23
 
La moció també aprofita per demanar que l'arribada dels 400 kV serveixi per endreçar el mapa elèctric de l'àrea urbana i que es facin passar per sota terra els trams d'alta tensió que connecten les subestacions de Salt i Girona. Per altra banda, el ple també ha donat llum verda al primer pas que possibilitarà que s'implantin zones d'aparcament amb prioritat per als residents a la ciutat.
 
El ple de l'Ajuntament de Girona s'ha fet ressò aquest vespre de tota la polèmica al voltant de l'arribada dels 400 kV a la demarcació. Amb el suport de tots els grups, s'ha aprovat una moció on es demana que es consideri 'interconnexió elèctrica' tot el recorregut de l'alta tensió entre Bescanó i Baixàs, i que s'estudiï el seu soterrament complert. Tant d'aquest tram com del ramal que s'estén des de Bescanó fins a Riudarenes.
 
La moció recorda que tant la documentació facilitada pel coordinador Mario Monti com els estudis realitzats pel CILMA conclouen que 'és viable des del punt de vista tècnic' el soterrament dels 400 kV mitjançant corrent continu 'entre subestacions amplament superiors a 30 quilòmetres'. Per això, la moció aposta per soterrar els trams de la MAT a la demarcació, 'aprofitant les obres de carreteres i ferrocarrils previstes en aquest traçat'.
 
En aquest punt, la moció recorda les oportunitats que representen els treballs del TGV, l'ampliació de l'AP-7, el desdoblament de la N-II i l'eix transversal i la millora de la N-141. A més de referir-se a aquests trams, l'Ajuntament de Girona va més enllà i demana que s'aprofiti l'arribada de l'alta tensió 'per endreçar el mapa elèctric de l'àrea urbana de Girona'.
 
Per això, els grups municipals demanen a la moció que es prevegi connectar l'àrea urbana amb la subestació de Bescanó, i soterrar de manera 'parcial o total' les actuals línies d'alta tensió 'que connectes les subestacions de Salt i Girona i que creuen zones urbanes'.
 
Primera passa per als aparcaments de residents
 
El ple també ha donat llum verd a la primera passa que permetrà la implantació d'aparcaments amb prioritat per als residents a la ciutat. Ho ha fet aprovant inicialment una modificació de l'ordenança de circulació, que també preveu un canvi en la tipificació i l'import d'algunes de les multes.
 
La modificació ha tirat endavant amb l'abstenció de CiU. El seu cap de llista, Carles Puigdemont, ha criticat que la modificació no sigui 'prou clara i precisa' perquè encara no es fixen les àrees de la ciutat on es faran els aparcaments i els preus que tindran. 'Penso, a més, que aquest canvi és un argument recaptador que no ve en els millors temps per a les economies familiars', ha afegit.
 
Nou entrebanc amb el xalet Tarrús
 
La sessió del plenari d'aquest vespre s'ha tornat a entrebancar amb un dels temes que més polèmica ha generat en els darrers temps: el compliment de la sentència referida al xalet Tarrús. L'equip de govern ha portat a aprovació provisional la modificació del Pla General que permetrà edificar a la parcel•la mantenint la façana del xalet.
 
Tant el PP com CiU han criticat a l'equip de govern que no gestionés la qüestió d'una manera adient. La portaveu popular, Concepció Veray, ha lamentat que 'el problema no s'hagi gestionat del tot bé'. Per la seva banda, Carles Puigdemont ha qualificat l'afer de 'galimaties' i ha criticat que, durant tot el procés 'ha imperat la desorientació' i que tot el procés s'ha fet 'de manera rocambolesca'.
 
El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, els ha recordat que la mesura és ajustada a dret i s'ha adoptat amb la voluntat 'que els gironins no ho hagin de pagar de la seva butxaca'. L'aprovació només ha rebut el suport de l'equip de govern; CiU hi ha votat en contra i el PP s'ha abstingut.
 
Dues noves àrees residencials estratègiques
 
D'altra banda, el ple també aprovat el primer pas que permetrà a la Generalitat tirar endavant els projectes de les àrees residencials estratègiques als sectors de l'Avellaneda i el Mas Marroc. En el primer cas, es faran 523 habitatges (la meitat dels quals, de protecció oficial) a la zona, de 77.940 metres quadrats. Pel que fa al Mas Marroc, s'hi aixecaran 390 habitatges en una àrea de 78.000 metres quadrats. CiU s'ha abstingut a l'hora de la votació.
 
Cartells del TGV en català
 
En l'apartat de precs i preguntes, CiU s'ha queixat a l'equip de govern perquè els cartells que anuncien les obres del TGV a la ciutat estan escrits en castellà. La tinenta d'alcalde de Mobilitat, Isabel Salamaña ha explicat que han requerit a l'Adif que el text sigui només en català, i ha indicat que hi estaran a sobre perquè així sigui.