El programa Incorpora dóna feina a 700 persones a les comarques gironines

Publicat el 29 de maig de 2008 a les 18:11
 
Aquest programa compta amb un total de 12 entitats socials de les comarques gironines que s'ocupen dels col·lectius de major risc social –joves, aturats de llarga durada, víctimes de violència de gènere, persones immigrades o amb discapacitats físiques o psíquiques- i amb el suport de la Fundació PIMEC de Girona. El seu principal objectiu és establir ponts entre aquestes entitats i el món empresarial per tal de facilitar la inserció d'aquests col·lectius.
Des de la seva posada en marxa, l'any 2006, el programa ha permès la incorporació al món laboral a 8.441 persones en risc d'exclusió social. A Catalunya, s'han incorporat un total de 1.963 persones mentre que a nivell d'empreses, han estat més de 600 les que s'han compromès amb aquesta iniciativa i gairebé 3.000 a l'estat espanyol.
 
En el cas de les comarques gironines, de les 845 empreses que van sol·licitar informació des del 2006, 259 han contractat finalment treballadors i un total de sis han signat convenis d'adhesió a Incorpora. Durant el que portem d'any, ja són 45 les empreses que han accedit a inserir algunes persones d'aquests col·lectius, que de moment són un total de 73 persones.
 
Des del programa també s'informa les empreses sobre els avantatges fiscals que estipula la Llei d'integració social de minusvàlids (LISMI), s'assessora de forma personalitzada les empreses per tal que defineixin i cobreixin adequadament els perfils laborals i es fa un seguiment i acompanyament després de la inserció per facilitar l'adaptació a l'empresa.
 
A banda de les insercions, explica el responsable d'Incorpora a Girona, Roger Casero, també és important el contacte que s'estableix amb les empreses que accepten participar-hi. Des del programa, també es facilita a les empreses les eines per impulsar la responsabilitat social corporativa, mitjançant accions divulgatives i jornades sobre integració laboral, que busquen sensibilitzar i motivar els empresaris en els avantatges de contractar persones de risc d'exclusió social.
 
Una de les peces importants a l'hora de difondre el programa entre els empresaris del territori és l'acord assolit entre l'entitat bancària i PIMEC Girona. La presidenta d'aquest últim, Mariona de Puig, ha assenyalat que aquest programa és 'un repte molt gran' que ha de permetre inserir aquests col·lectius en les petites i micro empreses, ja que les mitjanes i grans, de més de cinquanta treballadors, ja estan obligades a fer-ho per la LISMI. El director general de 'la Caixa' a Girona, Rafael García, ha subratllat la importància d'aquests programes perquè la inserció d'aquestes persones al món laboral 'a la pràctica, no és tan fàcil'.
 
Preparats pel món laboral
 
Casero ha subratllat que les persones que formen part d'aquest programa estan preparades per treballar en el món laboral i, en cas de ser necessari, se'ls forma en continguts específics. Josep Maria Rojos, gerent de Punt Ver, una empresa dedicada a la jardineria que des de fa uns anys participa en aquest programa a través de la Fundació Oscobe, n'ha fet una valoració molt positiva i ha explicat alguns detalls de la seva experiència. En els últims tres anys, ha donat feina a un total de dotze nens d'uns setze anys, tots ells immigrants i 'desemparats'. Rojos n'ha destacat sobretot les seves ganes d'aprendre i d'anar progressant i, de fet, tres d'aquests joves estan en plantilla des de fa un any.
 
La tipologia de les empreses que contracten aquests col·lectius és molt diversa com també ho és el perfil de les dotze entitats que actualment participen al programa a Girona. Es tracta de Fundació Altem, Fundació Astres, Fundació Àstrid 21, Càritas Diocesana, Creu Roja, Fundació Drissa, Escaler Cooperativa, Cooperativa La Fageda, Fundació MAP, Associació Mifas, Fundació Oscobe i Fundació Plataforma Educativa.