Aquesta és la principal recomanació de la resolució del SÃndic sobre aquest projecte, a més de la proposta de creació d'una pà gina web amb tota la informació administrativa. Per al defensor de les persones, els instruments ordinaris d'informació ciutadana i participació no són và lids en aquest cas, ja que hi ha diferents administracions implicades i ha passat molt temps des de l'inici.
En opinió del SÃndic, els instruments ordinaris que utilitza l'administració per mantenir informada la societat de projectes importants no asseguren el grau de participació i consulta real i efectiva en casos d'infraestructures tant complexes com la MAT.
Per això, Rafael Ribó considera que cal anar més lluny i donar més informació sobre la lÃnia de molta alta tensió, perquè les administracions implicades en diferents fases del projecte són diverses i han passat anys des de l'inici del procés, tots dos elements que 'no faciliten la comprensió ni el contingut' del projecte.
Per facilitar i agrupar la informació, el SÃndic proposa la creació d'un lloc web que contingui una base de dades en què constin tots els trà mits del procediment i tota la documentació de què disposa l'administració, ja siguin estudis, informes ambientals, propostes, anuncis, resolucions administratives, descripció de treballs o plà nols informatius.
A banda de la seva pròpia actuació, el SÃndic ha traslladat la queixa al Defensor del Poble Europeu per si considera oportú iniciar les actuacions pertinents d'acord amb les seves competències. Al mateix temps, aquesta resolució ha estat enviada als departaments de Medi Ambient i Habitatge i Economia i Finances, que tenen competències sobre energia.
La preocupació per les afectacions mediambientals de la infraestructura van més enllà de l'entitat i les persones que han presentat la queixa, ja que ajuntaments, particulars i associacions diverses han exposat la preocupació pels perjudicis que la lÃnia pot causar en espais naturals fins ara protegits.
Segons el SÃndic, la proposta del coordinador europeu del projecte, Mario Monti, de soterrament parcial de la lÃnia no ha de considerar-se agosarada si es té en compte que el Pla dÂenergia de Catalunya ja preveu diverses actuacions de soterrament de lÃnies elèctriques en zones densament poblades.
El SÃndic ha demanat informació addicional al Departament de Medi Ambient sobre les mesures que, a banda del que assenyala la declaració d'impacte ambiental, ha previst per a la protecció dels espais que inclou el Pla especial d'interès natural (PEIN) i que es veuen afectats pel pas de la lÃnia.
També ha demanat al Departament d'Economia que faci una valoració de la proposta del coordinador europeu sobre les possibilitats tècniques i financeres d'un soterrament parcial de la lÃnia.
Segons l'inici de les obres d'instal·lació de diverses torres sense disposar encara de l'avaluació d'impacte ambiental del projecte que han denunciat alguns afectats, el SÃndic ha demanat informació sobre l'abast del projecte i sobre les actuacions inspectores que ha realitzat per fer complir la declaració d'impacte ambiental i el Programa de vigilà ncia ambiental.
Sobre el traçat de la lÃnia, el SÃndic reconeix que no li correspon valorar la conveniència o la necessitat d'una determinada obra o infraestructura ni les solucions tècniques concretes, però d'acord amb les exigències de l'ordenament jurÃdic, demana si s'han respectat els drets de les persones afectades en el procediment.