El TGV: un tren que ens acosta a Europa?

Publicat el 07 d’abril de 2009 a les 15:45
 
A banda d'aquests interrogants, Catalunya també mira cap a París amb la incògnita de saber si l'estat francès executarà el tram de línia que falta entre Perpinyà i Montpeller. Les previsions de l'estat francès fixen entorn del 2020 la construcció del tram de línia d'alta velocitat que falta entre les dues ciutats i que farà que els trens procedents de Catalunya hagin de reduir la velocitat fins a 120 km/h en aquest tram.
 
El delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy (ERC), ha criticat durament el model escollit per Foment i ha dit que s'ha comprovat que és 'completament obsolet'. Martinoy diu que perjudica sobretot zones perifèriques però econòmicament potents, com el cas de Catalunya, que s'han hagut d'espavilar pel seu compte. 'Aquesta planificació fa que rebem molt tard les infraestructures que executa Foment', ha lamentat el delegat del Govern.
 
Per contra, Martinoy remarca que la política 'encertada' hagués estat seguir la línia del què proposava la Unió Europea; és a dir, potenciar el corredor mediterrani i enllaçar infraestructures importants. Entre aquestes, es troben els ports de Barcelona i Marsella. Martinoy ha lamentat que Catalunya no tingui veu pròpia a Europa per poder corregir aquesta situació.
 
No explica la titularitat
 
A més, Martinoy ha reconegut que l'Estat no explica 'suficientment bé' la titularitat de la infraestructura i que molts ciutadans desconeixen que la gran part la paga la UE. 'És paradoxal que passi això perquè amb d'altres obres l'Estat té molt d'interès en posar el 'cartell', ha criticat el delegat. A més, Martinoy ha defensat que la UE critiqui el retard en les obres i ha dit que perjudica els interessos de Catalunya i, especialment, dels gironins.
 
'Crec que estem en una zona amb vocació europeista des dels orígens, però no hem tingut un estat que ens vagi a favor', ha lamentat Martinoy. El delegat constata que la planificació estatal 'no ha premiat' les zones amb més vocació europeista a l'aplicar un model radial. 'No vull ser només pessimista, crec que quan arribi la línia, tot i que tard, serà una bona línia', ha remarcat però Martinoy.
 
Impulsar l'eix de llevant
 
El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, també està d'acord amb aquesta visió crítica cap al model radial. Al seu parer, s'ha d'impulsar 'l'eix de llevant', perquè al costat del sistema radial en cal un altre de vertical, que ressegueixi la línia de la costa. El representant del sector econòmic gironí alerta que, precisament, aquest eix concentra bona part del trànsit d'exportacions de l'estat.
 
'Si parlem de passatgers, el TGV servirà per millorar la mobilitat, però si parlem de mercaderies ens cal impulsar aquesta branca mediterrània', ressalta Espadalé. El president de la Cambra indica que, si s'apostés per fer passar l'ample de via europeu per la línia costanera, 'això ens permetria connectar el port d'Algesires amb el de Mälmo, a Suècia'. I hi afegeix: 'Per a mercaderies, el que demanem és un tren que sigui àgil'.
 
Domènec Espadalé també critica el retard de terminis que acumula el Ministeri de Foment amb l'obra de l'alta velocitat. 'El retard del TGV és de jutjat de guàrdia, perquè ens havia d'arribar l'any 2007 i finalment serà el 2012', explica en referència a l'obra dels túnels urbans de Girona.
 
Sense entrar en polèmica
 
Per la seva banda, el subdelegat de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, ha evitat entrar en polèmica sobre la manera com s'ha dissenyar i donat a conèixer l'obra del TGV. El subdelegat ha indicat que l'alta velocitat 'aportarà millores a banda i banda dels Pirineus' i que millorarà la mobilitat perquè serà més 'àgil, fàcil i còmode'.
 
Francisco-Busquets també ha afegit, en referència a França, que el benefici del TGV es traduirà en què 'farà més tènue la separació entre regions veïnes'. Al seu parer, 'hi ha molt d'interès per part de la banda espanyola de comptar amb la resta d'Europa, però també hi ha interès del sud de França per connectar-se amb Catalunya i Barcelona'.
 
En referència a terminis, el subdelegat recorda que tot i que l'any 2012 s'acabin els túnels urbans i es pugui anar amb la línia del TGV acabada fins a Perpinyà, no serà 'possible connectar aquesta ciutat amb Montpeller mitjançant el TGV fins a l'any 2020'. Precisament, en referència a aquest aspecte, el president de la Cambra de Comerç explica que s'està en converses amb el sector econòmic francès 'per recolzar que aquest tram que queda per fer s'avanci i, com a mínim, estigui construït l'any 2015'.