«El tren de la memoria» arriba a Girona

Aquest divendres, a les 20:00, al Museu del Cinema

  • 576_1274979187memorytrain1_1
Publicat el 27 de maig de 2010 a les 18:52

Milions d’espanyols van emigrar al nord d’Europa durant els anys seixanta, tot buscant un benestar que l’Espanya del desarollismo encara no oferia. Aquest és el fil argumental de El tren de la memoria, un documental signat per Marta Arribas i Ana Pérez i que es podrà veure el divendres 28 de maig a les 20:00 hores al Museu del Cinema de Girona.

Després de la projecció del film, la Fundació SER.GI proposa una sessió de cinefòrum moderada per Lydia Paredes, que és filla d'una parella que va emigrar. Un dels convidats serà Juan Chacón, que apareix al documental.

Argument

Espanya. Anys seixanta. Dos milions de persones marxen empeses per la necessitat. El seu destí és Alemanya, França, Suïssa o els Països Baixos. La meitat són clandestins i viatgen sense contractes de treball. El vuitanta per cent són analfabets. Davant d'ells s'aixeca el mur de l’idioma i dels costums diferents.

Espanya. Avui. Altres necessitats truquen a la porta d'un país pròsper. Gairebé ningú recorda la primera història. La Josefina sí. Ella recorda el seu viatge amb el tren de la memòria, cap a Nuremberg. El tren de la memoria retrata l'èxode de dos milions d'espanyols que van buscar la prosperitat a Europa als anys seixanta. Se n'anaven per uns mesos, però alguns es van quedar trenta anys. El documental pretén cobrir una llacuna de la història recent i saldar un deute amb els protagonistes d'uns temps difícils, dels quals tot just ara  sabem alguna cosa més enllà de la història oficial i d'alguns tòpics.
 
Una vintena d'actes durant tres mesos

Aquest acte s'emmarca dins el programa d'activitats "Girona Intercultural" organitzat per la Fundació SER.GI, una iniciativa que vol sensibilitzar en la interculturalitat i les diferents problemàtiques socials que afecten a alguns col·lectius amb dificultats socials. Les activitats s'allarguen durant tres mesos, fins juliol. Enguany la programació presenta una àmplia varietat de formats, com ara presentacions de llibres, actuacions teatrals, taules rodones i converses, exposicions i cinefòrums.