Les proves s'estan practicant a raó de tres per setmana i es fan principalment a pacients que ja han rebut tractament per combatre tumors de faringe i laringe i que necessiten un control de seguiment, així com als que presenten noves sospites de lesions o tumors.
Les videoendoscòpies es fan a les sales d'Endoscòpies de l'Hospital Dr. Josep Trueta i amb només mitja hora es completa el procés de sedació local, l'exploració i la presa de les mostres.
Les neoplàsies de faringe i laringe tenen una incidència de 24 a 30 nous casos cada 100.000 habitants a l'any. Afecten sobretot a homes (85-95%) i estan altament associades a factors de risc com ara l'alcohol o el tabac, i representen la cinquena causa oncològica de mort després del càncer de pulmó, colon, bufeta i pròstata.
Diagnosticats en estadis inicials i després del tractament quirúrgic o radioteràpi, els afectats tenen unes taxes de curació elevades amb una supervivència o curació als 5 anys del 65% al 75%. En fases avançades, però, la curació es redueix al 25-30% després de tractaments combinats basats en la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia.
Segons dades del Comitè Oncològic de Cap i Coll de l'Hospital Trueta i l'Institut Català d'Oncologia actualment, només el 28% d'aquestes lesions es diagnostiquen en estadis inicials. Precisament, un dels objectius de la videoendoscòpia intervencionista, juntament amb el programa de diagnòstic ràpid de tumors de cap i coll posat en marxa l'octubre passat, és agilitzar el diagnòstic d'aquestes malalties i avançar-ne el tractament.