El TSJC obliga Trety a no deixar als treballadors sense cobrar dotze dies

  • El secretari general de CCOO de Girona, Bartomeu Compte, el representant sindical de CCOO de Trety, Ramon Cantos i el representant de la Federació d'Indústries Tèxtils i Químiques, Francesc Lago. | Irene Ramentol / ACN -
Publicat el 17 de maig de 2010 a les 19:11
El secretari general de CCOO de Girona, Bartomeu Compte, el representant sindical de CCOO de Trety, Ramon Cantos i el representant de la Federació d'Indústries Tèxtils i Químiques, Francesc Lago. Foto: Irene Ramentol / ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga a l'empresa tèxtil Trety de Maçanet de la Selva (Selva) a no aplicar la proposta dels dotze dies de flexibilitat que preveia deixar tota la plantilla –per torns rotatius- sense cobrar durant dotze dies. El Tribunal ha desestimat el recurs que l'empresa va interposar després de la sentència del Jutjat Social de Girona -emesa l'abril del 2009- que provava la il·legalitat de la proposta. Representants del sindicat de CCOO han explicat que aquesta mesura no s'ha arribat a fer mai efectiva perquè l'empresa, segons han dit, és conscient que és 'il·legal'. També han denunciat haver-se sentit 'pressionats' i 'xantatjats' per la direcció.

El sindicat ha valorat que la resposta del TSJC arriba en el moment just per 'enfortir' la posició de CCOO davant la retallada salarial que l'empresa proposava fer amb la mesura dels dotze dies de flexibilitat. 'Ens han donat la raó', ha afirmat el secretari general de CCOO a Girona, Bertomeu Compte, que ha afegit que la sentència serveix d'exemple per directives d'empreses de les comarques gironines que facin servir 'de mirall' l'empresa tèxtil Trety.

El representant de la secció sindical de CCOO de Trety, Ramon Cantos, ha explicat que la proposta dels dotze dies de flexibilitat suposava una reducció de la jornada laboral i, per tant, del salari dels treballadors perquè no deixava opció a poder-se compensar. 'Fins ara, hi havia la possibilitat de poder recuperar els dies que no havíem treballat', ha destacat Cantos. 'Aquesta vegada, però, l'empresa va dir que no es recuperarien', ha afegit.

D'aquesta manera, ha dit Cantos, si el TSJC no hagués desestimat el recurs, l'empresa 'tindria carta blanca' per quedar-se amb els diners del sou -uns 300 euros que es descomptarien a compte de la paga de beneficis anuals- que els treballadors no cobrarien.

'Pressions i xantatges'

El representant sindical de Trety ha denunciat que, tant el comitè com els treballadors, han rebut 'pressions' i 'xantatges' per part de la direcció de l'empresa. Segons Cantos, l'empresa 'ha jugat amb la por dels treballadors'.

'Una mostra evident és el referèndum que es va fer el novembre del 2008 sobre els dotze dies de flexibilitat', ha afirmat. Cantos ha explicat que les butlletes deien: 'Sí al descompte salarial és No a l'atur' i 'No al descompte salarial és Sí a l'atur'. 'L'empresa va fer creure als treballadors que si votaven a favor no hi hauria una gran retallada de plantilla, i encara hi ha acomiadaments', ha dit. En aquelles votacions, un 60,7% dels treballadors van votar a favor de la proposta de l'empresa.