Els afectats per la hipoteca reclamen més fermesa a l'Ajuntament de Girona

El regidor de Serveis Socials els assegura que s'estan buscant solucions als desnonaments i els concentrats l'increpen perquè se senten desprotegits

Publicat el 19 de gener de 2012 a les 18:09
Els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, durant la trobada amb el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, aquest migdia a la sala de plens de l'ajuntament Foto: Xavier Pi / ACN

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha entrat una queixa davant el Defensor de la Ciutadania de Girona reclamant més fermesa de l'ajuntament davant els desnonaments. Els concentrats critiquen la decisió, adoptada per CiU i PP en el darrer ple, de no donar suport a la creació d'una oficina d'intermediació per a aquests casos. Després d'entrar la queixa, els concentrats -que duien pancartes amb el lema 'Stop desnonaments'- han exigit reunir-se amb el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso. La trobada a la sala de plens ha estat marcada per la tensió. Tot i que Berloso els ha assegurat que busquen "una solució", els membres de la PAH l'han acabat increpant perquè no els ha concretat quina.

La PAH de les comarques gironines ha qualificat "d'indignant" que en el darrer ple de l'Ajuntament de Girona CiU i el PP tombessin una moció per crear una oficina d'intermediació hipotecària a la ciutat. Per a la seva portaveu, Marta Afuera, la seva creació "és vital" a l'hora d'afrontar els possibles desnonaments i "lluitar per aconseguir la dació en pagament".

Per fer sentir el seu malestar, la PAH ha presentat una queixa al Defensor de la Ciutadania. Abans, una trentena de membres de la plataforma s'han aplegat a la plaça del Vi, amb pancartes on es llegia 'Stop desnonaments' i han cridat a l'uníson la consigna: "Gent sense casa, cases sense gent, com s'entén?".

Per a Afuera, no té raó de ser que l'ajuntament defensi que no cal crear una oficina d'intermediació a la ciutat dient que des de la regidoria de Serveis Socials s'estan atenent els casos que els hi arriben. "El que ens trobem és una actitud negativa per part del regidor, de bloqueig a possibles solucions municipals per a la greu problemàtica de les persones afectades per la hipoteca i els lloguers", ha declarat Afuera.

La portaveu també ha recordat que hi ha altres ciutats, com ara Barcelona, Mataró, Terrassa o Sabadell, que sí que disposen d'aquesta oficina d'intermediació. Després de la concentració a les portes del consistori, el defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, ha rebut els afectats, que li han exposat la seva queixa.

Llorente els ha dit que no té competència sobre les decisions que adopta el ple, però s'ha compromès a fer "recomanacions" per poder-los ajudar. En aquest sentit, ha recordat que des del Fòrum de Síndics ja s'ha instat a canviar la legislació per poder fer realitat les dacions en pagament.

Tensió a la sala de plens

Després de la trobada amb el defensor, els membres de la PAH han pujat fins a les dependències de Serveis Socials per reunir-se amb el regidor. Eduard Berloso els ha rebut a la sala de plens, i allà la tensió ha esclatat. El regidor ha assegurat els membres de la PAH que s'estan mantenint reunions per trobar "una solució" als desnonaments i a les execucions hipotecàries, tot i que encara no els ha revelat quina era.

Això ha encès els ànims dels afectats, que han increpat Berloso. La portaveu de la PAH, Marta Afuera, ha criticat que se'ls "ignora reiteradament" i ha exigit al regidor ser presents a les reunions que mantinguin amb entitats financeres a partir d'ara.

Afuera també ha dit que, per a la plataforma, la solució als desnonaments no és la de renegociar refinançaments, perquè això suposa "posar una volta de corda més al coll de moltes famílies" que s'han vist atrapades per la hipoteca.

La portaveu de la PAH també ha reclamat al regidor que avanci la reunió que té prevista amb ells, i que s'ha fixat per a finals de gener. Després d'això, els membres de la plataforma han abandonat l'ajuntament i han anat fins a Bankia i el BBVA per negociar els casos de cinc afectats.

"Es tracta de persones que estan molt malaltes; tenen malalties molt greus i exigim que se'ls hi aprovi la dació en pagament retroactiva immediata, perquè se'ls ha de deixar que lluitin contra la malaltia amb les seves famílies", ha dit Marta Afuera. Tres de les persones afectades per les execucions hipotecàries són de Girona ciutat, una altra d'Olot i la darrera, de Blanes (Selva).