La Institució Altempordanesa per la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) reclamen que es revisin les infraestructures projectades en el Pla Territorial Parcial de les comarques gironines del DPTOP i s'ampliï la protecció d'espais. Les entitats consideren que el pla és 'continuista i mancat de diàleg' i que no frena l'impacte ambiental. 'És insuficient en la regulació dels usos del sòl no urbanitzable i del sistema d'espais oberts', ha explicat el tècnic de la IAEDEN, Eduard Martí. Entre les obres d'infraestructures que consideren 'no justificades' hi ha el desdoblament de la N-II a l'alçada de Figueres.
La IAEDEN i l'ANG han presentat les al·legacions al Pla Territorial de les comarques gironines aquest dilluns sota la consideració que 'està sotmès, en gran mesura, al plantejament urbanístic municipal i no evita una possible degradació ambiental important'.
Totes dues entitats s'han queixat que es desprotegeixen els espais oberts perquè, per exemple, s'exclou el sòl agrari de la categoria de protecció especial, fet que rebaixa el seu grau de protecció. A més, han dit, la nova normativa contempla nombroses excepcions -inclosa una major permissibilitat en zones inundables- que allunyen encara més el pla de la protecció real i efectiva que necessita el sòl de protecció especial.
La IAEDEN i l'AGN han reclamat que s'estableixin terminis per a les revisions de planejament i que s'inclogui una avaluació que valori l'impacte ambiental d'alguns projectes inclosos en el pla. També han demanat que no deixi sense efecte el Pla Director Territorial de l'Empordà –aprovat el 2006- que consideren més afí amb la realitat territorial.
Les dues entitats han alertat que el pla no garanteix una mobilitat –tant de persones com de transport de mercaderies- orientada a la sostenibilitat.
Pel que fa a les infraestructures, la IAEDEN i l'ANG han reclamat que es revisin totes aquelles obres de gran impacte ambiental projectades en el pla. Les entitats han reclamat que no s'executi el desdoblament de la N-II a l'alçada de Figueres, així com tampoc el de l'A-26 entre Figueres i Besalú (Garrotxa) o la variant oest de Sils (Selva) i Riudarenes (Selva) -que es preveu que passi per sobre de la zona protegida dels Estanys de Sils-.
També han demanat que s'elimini el projecte de construcció del moll sec a la plana agrícola del Far d'Empordà i es mantingui l'estació de tren convencional al centre de Figueres per tal d'evitar allargar la majoria d'infraestructures viàries i construir una anella ferroviària de 30 quilòmetres al voltant de la capital de l'Alt Empordà.
Entre les propostes per tal de pal·liar l'impacte ambiental, la IADEN i l'ANG ha plantejat com a millora del Corredor de Brugent, l'opció de la variant pel sud de Montfullà (Gironès) i pel nord de Sant Gregori (Gironès).