Els parcs logístics catalans perden competitivitat respecte Madrid. Aquesta és la diagnosi que en fa el director general d'Abertis Logística, Joan Font, que ha afirmat que els costos que ofereix Catalunya són superiors als dels parcs logístics madrilenys que estan centralitzant la distribució de mercaderies a la península. Segons Font, Catalunya ha de trobar el seu model i ha d'especialitzar-se. Pel directiu d'Abertis, la col·laboració público-privada és la clau perquè Catalunya remunti i sigui atractiva per a grans empreses que hi vulguin establir els seus magatzems. A més, també ha demanat a l'administració una visió global del país per evitar la dispersió de centres logístics.
El sector del transport de mercaderies està patint canvis estructurals –alguns derivats de la crisi econòmica- que estan alterant el seu funcionament habitual. Segons ha justificat el director general d'Abertis Logística, Joan Font, les empreses han disminuït la càrrega que transporten i això suposa que hi hagi més espai disponible als parcs logístics. A més, els estocs de les empreses tendeixen a concentrar-se a nivell estatal o europeu deixant en un segon pla una distribució regional o local.
Joan Font ha estat convidat pel cercle d'Infraestructures de la Cambra de Comerç de Girona Foto: Tania Tapia / ACN
En aquest panorama, la distribució centralitzada des de Madrid parteix amb una avantatge geoestratègica però, a més, segons ha defensat Font, ofereix uns preus més atractius a les empreses perquè hi estableixin els seus magatzems. El context de crisi econòmica ha fet davallar en un any el preu del sòl logístic a Catalunya entre un 15% i un 20%, una reducció de preu que és generalitzada a tots els territoris i que, per tant, no permeten a Catalunya remuntar la situació.
Per això, des d'Abertis Logística demanen a l'administració una aposta per concentrar els parcs logístics en un únic sector i també pel model mixt público-privat. Segons ha defensat Font, el sector públic s'ha d'encarregar de la planificació, el control i garantir l'interès general i el sector privat ha de respondre davant la gestió dels parcs logístics, l'explotació i el finançament.
Altres mesures a desenvolupar per tal que Catalunya repunti són, segons Font, unir l'oferta actualment en competència sota el mateix paraigües: una oferta especialitzada. Per tant, el directiu d'Abertis Logística ha reclamat una especialització dels parcs logístics catalans. 'Cal definir una oferta intermodal', ha demanat Font.
En referència al projecte del parc Logis Empordà, a Vilamalla –actualment en projecte i gestat com a centre intermodal - Font ha indicat que cal 'desxifrar incògnites'. 'Cal definir quina és la intermodalitat que es desenvoluparà perquè si es tracta de canviar combois a ample europeu i de containers a camions pot ser no calen magatzems', ha indicat Font. Per això, el directiu d'Abertis –el primer grup privat en el sector logístic català i el segons a nivell Estatal- ha avançat que fins que no es concreti el projecte per part de les administracions públiques no tenen previst invertir-hi.
El centre intermodal de Vilamalla preveu combinar el transport de mercaderies per tren (els combois canviarien en aquest punt d'ample convencional a ample europeu), alta velocitat i carretera.