Els plans extraordinaris de Treball han contractat més de 1.500 persones a les comarques gironines

Al Gironès han estat 303 persones, 250 a la Selva, 227 a l'Alt Empordà i 214 al Baix Empordà, entre d'altres.

Publicat el 10 de setembre de 2010 a les 16:15
El delegat de la Generalitat, Jordi Martinoy, la consellera de Treball, Mar Serna, i el director del SOC, Joan Josep Berbel, durant la presentació d'aquest migdia a Girona Foto: Xavier Pi / ACN

Els plans extraordinaris del Departament de Treball han contractat més de 1.500 persones a les comarques gironines. D'aquestes, 365 han desbrossat els boscos arrasats per la nevada, i la resta han trobat feina gràcies als Plans Extraordinaris d'Ocupació Local (PEOL). Aquests projectes combinen feina i formació i se centren en tres sectors: les energies renovables, la rehabilitació d'edificis i les noves tecnologies. Durant sis mesos, que acabaran a mitjan gener, 1.200 persones que no cobraven el subsidi o estaven a punt de quedar-se sense, han trobat feina. La consellera de Treball, Mar Serna, ressalta que els plans 'donen instruments a les persones perquè trobin feina o creïn la seva pròpia empresa'.

La consellera de Treball ha fet balanç dels plans extraordinaris d'ocupació que el seu Departament ha impulsat aquest any a les comarques gironines. En total, més de 1.500 persones han pogut trobar feina gràcies a algun dels plans, que s'han dividit en dues línies: la contractació feta arran de la nevada i els plans d'ocupació local.

En el primer cas, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) ha donat feina a 365 persones durant els mesos posteriors al temporal de neu per ajudar a desbrossar els boscos i establir franges de protecció. Pel que fa als Plans Extraordinaris d'Ocupació Local, s'han contractat 1.184 persones arreu de la demarcació, que ja no cobraven el subsidi d'atur o bé estaven a punt de quedar-se sense la prestació.

Els PEOL tenen una durada de sis mesos, que acabarà a mitjans gener, i han suposat una inversió de 8,55 milions d'euros (MEUR). Gràcies a ells, un total de 78 ajuntaments i entitats locals han pogut tirar endavant 255 projectes arreu de la demarcació, que se centren en tres sectors: les energies renovables, la rehabilitació d'edificis públics i les noves tecnologies (digitalització i tractament de documents).

La consellera de Treball, Mar Serna, ha ressaltat la importància d'aquests plans, perquè combinen tant feina com formació i suposen una 'suma d'esforços' entre la Generalitat i el món local. Per això, els PEOL ensenyen a cada treballador aspectes específics de cada sector, mitjançant uns cursos que s'estenen entre les 60 i les 125 hores.

Per tipologia de sectors, aquell on s'han contractat més persones aturades ha estat el de la rehabilitació d'edificis públics (664), seguit de les tecnologies de la informació (318) i les energies renovables (202). Si es mira la distribució geogràfica, les comarques que encapçalen la majoria de contractacions són el Gironès (303), la Selva (250) i el Baix i l'Alt Empordà (227 i 214 contractes, respectivament).

Millorar la qualificació

Tot i que els plans no garanteixen que els aturats continuïn treballant un cop passats els sis mesos, Mar Serna ha ressaltat que el seu objectiu primordial és millorar la qualificació i les competències professionals dels beneficiaris. És a dir, 'donar-los instruments que es transformin en oportunitats per trobar feina i crear la seva pròpia empresa', ha ressaltat la consellera.