Els preus a les comarques de Girona han augmentat set dècimes el març, cosa que suposa deixar la taxa interanual en el 4,3%, la més alta registrada a Catalunya i vuit dècimes per sobre de la mitjana catalana, segons les dades facilitades per l'Institut d'estadística espanyol. La inflació anual acumulada a Girona només ha estat superada per les demarcacions espanyoles d'Àvila (4,6%), Ciutat Real i Toledo (4,5%). A Catalunya els preus el març han augmentat sis dècimes, deixant una taxa interanual de la inflació del 3,5%, una dècima més baixa que la registrada en el conjunt de l'estat espanyol, que ha tancat el març amb un índex anual del 3,6%, després d'un increment de preus mensual de set dècimes.
Tot i el fre que s'ha registrat en la tendència a l'alça de inflació que va començar el desembre del 2010, l'indicador del 3,5% és actualment el més alt registrat a Catalunya des de l'octubre del 2008, als inicis de l'esclat de la crisi.
El comportament dels preus del sector del vestit i el calçat, condicionats a l'inici de la temporada de primavera i estiu, han influït de forma decisiva en l'increment dels preus intermensuals que ha Catalunya ha estat del 0,6% (0,7% a l'estat espanyol).
L'altre factor que ha ajudat al fort increment dels preus del 0,6% en termes intermensuals ha estat el sector del transport, amb un increment de preus intermensual de l'1,6%, (1,5% a l'Estat) impulsat per l'evolució a l'alça dels preus dels combustibles.
El comportament dels preus dels aliments frescos, especialment el peix fresc, i de les begudes no alcohòliques, han influït amb un increment dels preus del 0,3%.
L'habitatge, amb un increment mensual del 0,4% (igual que a l'Estat), ha estat condicionat per l'onada de fred que es va patir durant les primeres setmanes de març que va augmentar el consum del gasoil, afectat també per l'increment dels preus dels carburants.
Inflació subjacent
Fora dels productes més volàtils com són el petroli i els aliments frescos de temporada, la inflació subjacent, la que determina la inflació sense tenir en compte aquestes cistelles de productes, ha tancat el març en el conjunt de l'Estat en l'1,7%, una dècima per sota que la registrada el febrer. L'INE no informa de la inflació subjacent de forma desagregada per autonomies.
Pel que fa a les variacions en termes interanuals, destaca a Catalunya el fort increment registrat per la cistella de productes agrupats en el concepte de begudes alcohòliques i tabac, que, pels reiterats increments del tabac durant els últims mesos, ha acumulat una variació interanual del 14%. Tot i aquest fort increment, aquesta cistella de productes no té el pes que tenen altres productes en el càlcul de l'IPC, com és el cas dels productes de la cistella d'aliments frescos i begudes no alcohòliques, que han augment en termes interanuals l'1,8%. El preu del cafè, el cacau i les fruites fresques han condicionat el comportament dels preus d'aquesta cistella d'aliments frescos.
La inflació de Catalunya del 3,5%, tot i suposar una disminució d'una dècima de la registrada el febrer del 2011, que va ser del 3,6%, segueix sent la més alta des de l'octubre del 2008.
Lleida, l'increment de preus mensual més alt
La demarcació de Lleida ha patit una apujada de preus de nou dècimes, la més alta de tot Catalunya, cosa que ha suposat tancar amb una taxa interanual del 3,8%, tres dècimes per sota del conjunt de Catalunya.
Tarragona
A les comarques de Tarragona els preus han augmentat el març set dècimes, fixant una taxa interanual del 3,6%.
Barcelona
Per últim, els preus han augmentat a les comarques de Barcelona sis dècimes, el menor increment registrat a Catalunya, deixant una taxa interanual del 3,4%.