Figueres promourà l'ús de la bicicleta

La prova pilot per moure's en bicicleta per Figueres s'estendrà al públic aquest estiu amb un nombre reduït

Publicat el 26 de març de 2010 a les 17:20

L'Ajuntament de Figueres s'ha proposat incentivar l'ús de la bicicleta per moure's per la ciutat a partir d'una prova pilot amb dotze unitats que utilitzaran els regidors i tècnics del consistori i també alguns membres que, des del Facebook, reclamaven aquest servei a la ciutat amb el nom de Figuicleta. La idea és que a partir de l'estiu es faci extensible al públic amb deu unitats més i de forma progressiva, ja que la ciutat té problemes 'greus' de circulació i moure's en bicicleta és encara un 'risc', segons paraules del regidor de Medi Ambient, Richard Elelman. La prova pilot servirà per adaptar millor la ciutat a aquest transport com podira ser amb la creació de zones peatonals.

La posada en marxa d'aquest servei, batejat amb el nom de Fici, comença amb dotze unitats que utilitzaran els tècnics de l'Ajuntament i cinc membres de la Figuicleta, el grup creat a través de la xarxa social del Facebook que demanava aquest servei. De les dotze bicicletes, vuit són convencionals, 3 plegables i 1 d'elèctrica. Aquesta varietat respon a la voluntat d'experimentar amb les possiblitats d'augmentar l'ús de la bicicleta però a través d'un sistema alternariu al 'bicing' implantat en ciutats com Barcelona i Girona, ja que suposa un cost inassumible des de l'Ajuntament de Figueres, valorat en uns 300.000 euros anuals. De moment, la compra d'aquestes bicis ha costat una mica més de 5.000 euros.

El regidor de Medi Ambient, Richard Elelman, ha explicat que aquesta prova pilot ha de servir per millorar aspectes del servei abans de fer-lo extensible a la ciutat a partir de l'estiu amb la compra d'unes deu bicicletes més que s'instal·laran en indrets públics com ara la piscina o l'estació de tren. El servei serà gratuït i es lliuraran targetes acreditatives als usuaris. 'No serà un servei de bicing total, es farà de forma lenta', explica el regidor, que és conscient que la ciutat encara té 'greus' problemes per a aquest tipus de transport. 'Hem de ser realistes; molta gent no agafa la bici perquè els carrers no estan en condicions i és una mica arriscat', ha afirmat.

Per això, des del Departament de Mobilitat es treballarà també per condicionar la ciutat de la forma més ràpida possible. De moment, ja es descarta la implantació de carrils bici perquè els carrers són massa estrets. Segurament s'optarà per crear zones peatonals i per a ciclistes, que tindran prioritat davant dels vehicles que hauran de moure's a una velocitat màxima 20 o 30 quilòmetres. L'objectiu final és implantar l'ús de la bicicleta de forma que les necessitats dels seus usuaris estiguin en equilibri amb la de la resta de gent que es mou en cotxe.