
Han finalitzat les excavacions al jaciment lacustre de la Draga amb uns resultats excepcionals que confirmen un cop més la importància d’aquest jaciment arqueològic. La campanya de l’any 2012 ha tingut una duració de dos mesos. Enguany hi han participat més de 100 persones procedents de diferents universitats i centres de recerca de Catalunya, Almería, Cantàbria, Zaragoza, Canàries, França, Noruega i Portugal. Les excavacions han estat coordinades pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Institució Milà i Fontanals del CSIC, Museu d’Arqueologia de Catalunya i Centre d’Arqueologia Subaquàtica. Els treballs han comptat amb finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del Ministerio de Economia y Competitividad.
Els resultats de la campanya actual han estat excepcionals ja que han permès recuperar un arc sencer de fusta de teix, únic a Europa per la seva antiguitat i estat de conservació, a més d’un conjunt incomparable d’elements arquitectònics i altres objectes també en fusta. La distribució del més d’un de miler de postes i taulons ha permès identificar sobre el terreny estructures en fusta, vestigis de les antigues construccions, totalment inèdites a la Península Ibèrica on generalment els escassos elements arquitectònics conservats són de pedra. L’estudi dels elements arquitectònics permetran documentar les tècniques constructives de fa 7300 anys i els coneixements tecnològics per al treball de la fusta.
Durant aquesta la campanya ha estat possible aplicar amb èxit mètodes de recuperació de paràsits i insectes per primera vegada al jaciment, que demostren que aquests es conserven en medis lacustres. Així la riquesa del jaciment de la Draga, on ja s’havien recuperat restes faunístiques, de plantes i de bolets, s’incrementa, conferint al jaciment un valor singular per al coneixement de la paleobiodiversitat i les condicions en què hi vivien els primers agricultors. En aquest sentit, el jaciment també és un referent per l’estudi dels orígens de la dieta mediterrània ja que en ell s’han obtingut col·leccions úniques de cereals, lleguminoses i espècies faunístiques domèstiques, que permeten documentar no només que menjaven sinó també la manera en que es produïen aquests aliments. Moltes d’aquestes espècies van arribar al Nordest Peninsular justament en aquest moment i constitueixen encara ara la base de la nostra alimentació.