El recinte firal de Figueres acull fins aquest diumenge Firagri, la fira bianual de les comarques gironines on s'hi mostren, en 27.000 metres quadrats, algunes de les últimes innovacions que han sortit al mercat en matèria de maquinària, productes i serveis agrícoles i ramaders.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i l'alcalde de Figueres, Santi Vila, han estat els responsables de la seva inauguració que ha estat marcada per la forta tramuntana. Tant Díaz com Vila han volgut enviar un missatge 'de confiança' i d'optimisme' al sector, de qui ha dit era 'estratègic' a Catalunya i primer en vendes netes, - amb 18.000 MEUR,- per davant de la indústria de l'automòbil i de la química. Díaz ha reconegut la dificultat financera dels ramaders i agricultors però ha anunciat el seguit de mesures d'ajuda que la Generalitat ha posat en marxa com ara crèdits sense interessos, el plan renove i plans d'ajuda de modernització.
Jornades tècniques
A part de la mostra de maquinària i de novetats en el sector, -enguany hi ha un sistema de control biològic de plagues a la via pública que utilitza insectes que es mengen les plagues que presenta l'empresa Agricamp de Vilamalla; fertilitzants orgànics i organominerals amb una riquesa d'humitat que millora la fertilitat del sòl, de Burés Professional, de Vilablareix; un roleu de set metres d'amplada, d'Enginyeria i Muntatges de la Mediterrània, de Figueres; una màquina per cobrir la terra dels horts amb plàstics per evitar que hi creixi l'herba, d'Hijos de J.Tubert, de Banyoles, i un cotxe elèctric per fer treballs de jardineria, de Panella Manutencions, de Riudellots de la Selva, entre d'altres,- també hi ha jornades tècniques aquest divendres i dissabte amb temes com ara la seguretat alimentària, el sector porcí, la salut i seguretat al camp, la reforma de la PAC o la integració i la visibilitat de les dones a les explotacions agràries.
El programa d'actes es completa amb la presentació d'un llibre sobre el món agrari i ramader. Totes aquestes activitats es faran a la Sala d'actes de l'empresa municipal de serveis Fisersa amb l'objectiu d'aprofitar els equipaments que hi ha al voltant de la fira. L'horari de la fira és de divendres a diumenge de deu del matí a dos quarts de vuit del vespre. El preu de les entrades serà de 3 euros. La previsió és que entre 10.000 i 12.000 visitants passin per la fira.