Libèria ha sortit fa poc d'una guerra i això provoca que els equipaments hospitalaris i la comunicació entre poblacions sigui molt precà ria. Fotògrafs per la Pau col·laborarà amb l'ONG internacional The Mentor Initiative que es dedica des de fa temps exclusivament a combatre la malà ria al paÃs.
Amb aquest primer viatge l'ONG definirà de quina manera poden col·laborar amb The Mentor Initiative per poder ajudar els liberians a combatre aquesta malaltia. El president de Fotògrafs per la Pau, Miquel Ruiz, ha explicat que l'aportació que poden fer no pot igualar 'les grans donacions' que reben d'altres entitats que col·laboren amb el projecte de Libèria, però que sà que poden optar per iniciar 'actuacions més petites' que ajudin al benestar de la població. Ruiz ha avançat que tot i que no definiran fins que hagin visitat el paÃs quin projecte poden fer, probablement serà per comprar mosquiteres o esprais per repartir-los entre la població.
Segons Ruiz, una de les tasques més importants que pot fer Fotògrafs per la Pau és donar a conèixer entre la població catalana que hi ha una ONG que es diu The Mentor Initiativa i que combat la malà ria a Libèria. 'No és coneix i és important que la gent ho pugui saber', ha concretat Ruiz. Durant aquest primer viatge tenen previst per fotografies i reportatges per poder mostrar 'què és la malà ria, què provoca i com viuen a Libèria', explica Ruiz.
El responsable de The Mentor Initiative a Libèria, Jero Candela, ha detallat quina és principalment la tasca que fa l'ONG al paÃs. D'una banda, reparteixen entre la població esprais que s'apliquen a la paret i als sostres de les cases i fan disminuir la població de mosquits, també reparteixen mosquiteres i testos rà pids per diagnosticar la malaltia. Tot i això, Candela ha concretat que la tasca més important que fan és la pedagògica entre la població. De fet, abans de repartir les mosquiteres entre una comunitat hi estan uns tres mesos per explicar-los com s'han d'utilitzar i per a què serveixen perquè sinó s'han trobat que les han fet servir com a xarxes per pescar o per elaborar vestits.
També ofereixen formacions d'una setmana per aprendre a fer servir els testos o per explicar a les mares que si els seus fills tenen febre els han de dur a l'hospital i que 'no s'esperin a que la malaltia estigui molt avançada per fer les dues hores a peu que els separen d'un centre hospitalari', detalla Candela.
Continuar amb la campanya a Sri Lanka
Aquest dimecres també han valorat la campanya que han fet fins ara a Sri Lanka. Aquest projecte va començar com a suport a una campanya amb Metges del Món però l'esclat de la Guerra Civil i l'expulsió de l'ONG del paÃs va fer que canviés. Llavors, Fotògrafs per la Pau i l'ONG Educación, Deporte y Cooperación van tornar al territori amb la voluntat d'educar a través del joc als camps de refugiats. Més tard, però, també van expulsar els cooperants que havien anat al paÃs. Per això, van contractar una persona que és qui tira endavant la campanya a Sri Lanka.
L'objectiu per aquest pròxim any és que aquests jocs no només serveixen per ajudar als infants, sinó que es converteixi en una referència i s'hi involucri tota la població. Sempre es tracta de 'jocs de cooperació i no de competició'. 'No hi ha ni guanyadors ni perdedors', ha conclòs Campoy.