Girona confecciona un pressupost a la baixa pel 2010

En el capítol d'ingressos tot baixa –especialment els diners procedents de l'Estat, 22%, o les subvencions un 33%- i, a més, l'ajuntament ha congelat els impostos i les taxes.

Publicat el 17 de desembre de 2009 a les 18:19

El centre de dia que s'ha de construir a Santa Eugènia ocuparà l'espai que va deixar l'antic mercat. A la imatge, una foto d'arxiu del moment de l'enderroc del mercat. Foto: Arxiu ACN

La crisi obliga els ajuntament a fer malabarismes per fer els pressupostos del 2010 i Girona no n'és una excepció. Ha confeccionat un pressupost a la baixa fixat en els 98 MEUR pels 103 MEUR d'aquest any, una baixada del 5,5%. En el capítol d'ingressos tot baixa –especialment els diners procedents de l'Estat, 22%, o les subvencions un 33%- i, a més, l'ajuntament ha congelat els impostos i les taxes. Això obliga també a passar la tisora per les despeses. Especialment se'n ressenteixen les inversions que, enguany, seran de 7,9 MEUR pels 11,6 MEUR del 2009, un 32% menys. A més, el 90% d'aquestes inversions s'hauran de finançar amb crèdits. La frontissa de Santa Eugènia s'endú la partida més gran.

Dels 7,9 MEUR que es dedicaran a les inversions, 7,1 s'hauran de pagar mitjançant crèdits. No obstant això, la tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, ha destacat que Girona es troba en nivells acceptables d'endeutament i que el pressupost s'ha elaborat complint la Llei d'Estabilitat Pressupostària. El nivell d'endeutament màxim que podria assolir l'ajuntament durant el 2010 seria del 78% mentre que el límit legal està al 110%.

L'alcaldessa, Anna Pagans, ha remarcat que han fet un 'pressupost de contenció però responsable' i d'acord als moments de crisi econòmica que es viuen. Pagans ha indicat que no es recorda en democràcia un pressupost que sigui menor al de l'any anterior i que, per tant, la situació és 'extraordinària'.

En el capítol d'inversions destaca la partida de 2,7 MEUR per acabar la remodelació de la frontissa de Santa Eugènia, 800.000 euros per acabar les obres del carrer Migdia o 800.000 euros més per començar a actuar en l'antic Cinema Modern. Altres inversions importants són 650.000 euros per a la construcció d'un centre de dia a Santa Eugènia –inclòs dins el Pla de Barris-, 400.000 euros per remodelar la Rambla Xavier Cugat un cop quedi desafectada de les obres del TGV o 170.000 euros per moblar la nova escola bressol que s'està fent a Montilivi.

A banda dels 7,9 MEUR destinat a inversions, Girona també rebrà durant el 2010 una injecció de 9,5 MEUR procedents de la segona convocatòria de l'anomenat Pla Zapatero (ara sota les sigles FEOLS). D'aquests diners, 2 MEUR es destinen a cobrir despeses corrents i la resta, 7,5 MEUR, també es poden dedicar a inversions a la ciutat.

L'ajuntament ha prioritzat fer, amb aquests diners, obres de millora a centres educatius de la ciutat (1,5 MEUR), posar llums led als semàfors (585.000 euros), instal·lar plaques fotovoltàiques sobre l'edifici de Mercagirona (591.000 euros), neteja de boscos a la zona de Font de la Pólvora i Torre Gironella per evitar incendis (645.000 euros) o 500.000 euros per instal·lar cartelleres d'informació electròniques i també a les parades d'autobús, entre d'altres.

Des de l'ajuntament, els tres grups han reconegut l'ajut d'aquests diners estatals –que permeten elevar les inversions totals quasi als 16 MEUR- però han criticat durament la caiguda de les transferències de l'estat que han passat dels 22 MEUR del 2009 als 17 MEUR per al 2010 i han reclamat una reforma del finançament local.

Baixada general dels ingressos

L'apartat dels ingressos és un fidel reflex de la situació de crisi econòmica. En aquest punt totes les partides baixen. Ho fan les transferències de l'Estat, també les subvencions que cauen un 33,8% situant-se dels 9,3 MEUR del 2009 als 6,1 per al 2010. Segons ha explicat Freixenet, el fet de no tenir grans aportacions extraordinàries com han estat aquest any el cas Hipercor o l'edifici de l'Audiència provoquen aquesta baixada.

A aquesta situació s'hi suma que l'ajuntament ha hagut de demanar més crèdit que l'any passat (7,1 MEUR pels 6,6 MEUR del 2009) i que els impostos i taxes es situen en nivells pràcticament iguals ja que s'han congelat per al proper exercici i pràcticament no pugen.

Retallar despeses

Aquesta baixada generalitzada ha obligat a ajustar molt les despeses. Pel que fa al personal, la plantilla es redueix perquè es retiren places 'poc operatives' i hi ha canvis organitzatius passant de 954 a 943 persones El pressupost preveu la creació de 24 noves places repartides entre policies, educadors socials i mestres per a la nova escola bressol que es farà a Montilivi. La despesa per aquest capítol és la més elevada (supera el 38 MEUR) però es troba un 1,7% per sota del que s'ha gastat l'ajuntament aquest any.

L'alcaldessa, Anna Pagans, ha remarcat que les prioritats del tripartit a l'hora de confeccionar el pressupost per l'any vinent han estat la seguretat, les polítiques socials, l'educació i el foment de l'ocupació.

Una bona notícia és la disminució del 39% en el capítol d'interessos ja que els tipus impositius han baixat aquest any. Freixenet ha destacat també que les despeses corrents han baixat un 2,27%; per al 2010 arriben als 43 MEUR sumant la despesa corrent i les transferències corrents.

Segons ha indicat la tinenta d'alcalde, hi ha capítols on hi ha 'poc marge per retallar' però, segons ha dit, totes les àrees han treballat conjuntament per reduir inversions 'sense tenir en compte el color polític o l'àrea'. Algunes de les àrees que més notaran la baixada del pressupost són Arxius i Publicacions (-25%), Hisenda (-20%) o Cultura (-7%) mentre que, tal i com ha volgut remarcat Freixenet, Serveis Socials guanya un 10,6% més en el nou pressupost.

Satisfacció al tripartit

Després de setmanes de negociacions tenses–el pressupost s'ha presentat més tard que mai- els tres grups que governen conjuntament Girona han mostrat una satisfacció general per resultat del pressupost. Per una banda, el portaveu d'ICV, Joan Olóriz, ha dit que 'a ningú li agrada el pressupost perquè va a la baixa' però que estan satisfets de poder garantir que, per exemple, es prioritza l'atenció als més necessitats a l'augmentar la partida per l'àrea de Serveis Socials. Olóriz també ha destacat la 'responsabilitat' dels tres grups per no augmentar el nivell d'endeutament i deixar marges suficients per si la situació no millora amb vistes al 2011.

Des d'ERC, la seva portaveu, Cristina Alsina, ha criticat que en moment de crisi hagin baixat les transferències procedents de l'Estat en un moment que les necessitats socials creixen. Des del PSC, Joan Pluma, ha remarcat que Girona ha pogut confeccionar aquest pressupost perquè té 'una economia sòlida i sanejada' i que s'ha retallat 'sense pensar en partits o àrees' sinó prioritzant el programa de les tres forces i el model de ciutat.

L'oposició ja coneix la proposta de pressupost que se sotmetrà al ple la setmana vinent, el dimarts 22 en una sessió extraordinària.