Els gironins que s'han acostat a la parada del grup ecologista, situada al final de la Rambla, han rebut també un pòster-guÃa sobre com es pot exercir un consum responsable durant aquestes festes de Nadal.
Amb aquesta iniciativa, l'organització ecologista vol conscienciar la població de les conseqüències ecològiques del plà stic, especialment en dates amb un alt percentatge de consum. Segons explica Rosa Blasco, voluntà ria de Greenpeace a Girona, el plà stic és un dels problemes principals del planeta. 'Aquà potser no tant, però a la Ãndia, per exemple, és un dels majors problemes perquè la gent tira aquests embasos als rius'.
La campanya va dirigida al públic en general però també a les botigues. Per això, s'han repartit bosses de paper a alguns dels establiments de les zones comercials de la ciutat que s'han compromès a donar-les durant el dia d'avui, en lloc de les de plà stic. Ana Benjamin, una altra voluntà ria de Greenpeace a Girona, explica que és més fà cil conscienciar a nivell individual que als comerços, que no estan massa oberts a aquesta iniciativa perquè els interessa que les bosses portin el logotip de l'establiment.
Una altra campanya de Greenpeace és també la de fomentar materials derivats de la patata i la soja, en lloc del paper, de manera que a la llarga també es pugui evitar el consum de bosses de paper que, tot i que tenen un impacte menor que les de plà stic, la seva producció i reciclatge també comporta conseqüències negatives pel planeta.
La utilització de les bosses de plà stic
A l'estat espanyol cada persona utilitza una mitjana de 238 bosses comercials de plà stic a l'any. Això suposa una xifra de 10.500 milions de bosses anuals que signifiquen prop de 100.000 tones d'escombraries d'un producte derivat del petroli, que no és biodegradable, molt tòxic si és incinerat i perillós per a la fauna, sobretot la marina. Segons explica Greenpeace, s'han registrat 267 espècies marines diferents, afectades per aquests plà stics.
A l'estat espanyol, només es recicla el 10% de les bosses que es llencen. El problema ambiental que provoca aquest producte ha dut molts governs a establir mesures per disminuir-ne el seu ús, arribant fins i tot a prohibir-les en alguns casos. En el cas d'Irlanda, una taxa sobre les bosses de 15 cèntims d'euro ha provocat la reutilització del 90% d'aquests productes. Ità lia i França s'han marcat el 2010 com a data per establir la prohibició de les bosses de plà stic.
Consells per un Nadal més ecològic
El 'Dia sense Bosses de Plà stic' s'engloba dins una campanya que pretén conscienciar sobre l'excessiu consum de la societat, en especial en les dates nadalenques. Per això, durant aquesta jornada, els voluntaris han repartit també un pòster-guia on s'expliquen alguns consells per tenir un Nadal més sostenible. Entre algunes propostes, Greenpeace aconsella reciclar els adorns nadalencs que s'utilitzen, minimitzar la utilització de llums, i tenir 'coherència' a l'hora de regalar. Segons explica la organització, 'amb l'ús de la imaginació, tindrem mil recursos per embolicar sorpreses, i evitar les terribles sorpreses del canvi climà tic'.
» Tall de veu 1: La voluntà ria de Greenpeace a Girona, Rosa Blasco explica els problemes que suposa pel medi ambient l'ús del plà stic i com es porta a terme la campanya.
» Tall de veu 2: La voluntà ria de Greenpeace a Girona, Ana Benjamin explica en què consisteix el 'Dia sense Bosses de Plà stic'.
» Tall de veu 3: La voluntà ria de Greenpeace a Girona, Ana Benjamin explica que les botigues no són massa receptives amb aquesta iniciativa.