INSPAI presenta els guanyadors de la II Biennal Internacional de Fotografia

Publicat el 03 de febrer de 2009 a les 14:34
 
La Biennal Internacional de Fotografia, impulsada per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, té com a objectiu crear un espai de trobada de lÂ’obra de fotògrafs i fotògrafes, tant de les terres gironines com de fora, i acostar al gran públic la fotografia artística i documental mitjançant una mostra àmplia i representativa de les tendències de la producció fotogràfica actual.
 
La Biennal inclou una convocatòria per a projectes fotogràfics, en la qual se nÂ’han seleccionat dos (un de cada modalitat) que es materialitzaran per tal de ser exposats i publicats.
 
Les dues modalitats de la II Biennal Internacional de Fotografia són:
 
Comarques gironines: pretén donar a conèixer la realitat social o bé els valors paisatgístics i patrimonials de les nostres contrades.
 
Lliure: projecte de tema lliure.
 
II Biennal Internacional de Fotografia
 
- La II Biennal Internacional de Fotografia ha tingut un nombre elevat de participants, amb 169 projectes de 142 fotògrafs i fotògrafes de procedència diversa. Enguany sÂ’ha permès la participació en grup a la convocatòria, i sÂ’han rebut 15 projectes elaborats en grup, dos dels quals han estat els guanyadors de la convocatòria.
 
LÂ’origen dels fotògrafs ha estat principalment Catalunya, amb un 54,2% de la participació total (un 19,7 % de les comarques gironines); la resta han estat fotògrafs de la resta de lÂ’Estat espanyol (sobretot de Madrid i el País Valencià, però també dÂ’Andalusia, Teruel, Burgos o Saragossa), amb un 25,4%, i també Europa (amb un 10,6%), Amèrica (amb un 8,5%) i altres (amb un 1,4%).
 
- Un cop sÂ’hagi fet públic el veredicte del jurat, els fotògrafs guanyadors de les dues modalitats disposaran de set mesos per a la realització i materialització dels projectes que, posteriorment, es podran veure a lÂ’Exposició de la II Biennal Internacional de Fotografia, que tindrà lloc el darrer quadrimestre de 2009.
 
Enguany, amb la voluntat cohesionar i col•laborar amb els certàmens més importants de fotografia de les comarques gironines, com són la Biennal Olot Fotografia i la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, a banda dels projectes guanyadors, lÂ’exposició de la II Biennal recollirà també una mostra dels treballs seleccionats en la passada edició dÂ’aquests dos certàmens.
 
- La dotació econòmica és de 12.195 euros bruts per a cadascuna de les modalitats, que es farà efectiva en dues parts: la primera meitat, amb la proclamació dels guanyadors i la segona, en el moment de lliurar el projecte ja finalitzat.
 
- Jurat de la II Biennal Internacional de Fotografia:
 
PRESIDENT: Roger Zamorano i Rodrigo, vicepresident i diputat de lÂ’Àrea de Cultura de la Diputació de Girona, que delega en Natàlia Navarro i Sastre, cap dÂ’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.
 
VOCALS: Pepe Baeza Gallur, Cap de redacció i editor de fotografia del Magazine de La Vanguardia, i professor de la UAB. Carles Mitjà Caballé, Fotògraf i professor del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia  de la UPC. Carme Ortiz i Valeri, Crítica, professora dÂ’art i directora de la revista Papers dÂ’Art, de la Fundació Espais dÂ’Art Contemporani. Xavier Torra,  President de lÂ’Associació de Fotògrafs Professionals de Girona. François Hébel, Director de Rencontres dÂ’Arles, festival anual dedicat al món de la fotografia amb una programació integrada essencialment per produccions inèdites. Rencontres dÂ’Arles ha esdevingut un festival de referència internacional. Claude Bussac, Directora de Photoespaña, Festival Internacional de Fotografia i Arts Visuals, que té lloc a Madrid. Actualment sÂ’ha convertit en un dels grans esdeveniments dÂ’arts visuals del món.
 
Projectes guanyadors:
 
Modalitat comarques gironines:
 
Entre dues terres, de Cynthia Lorena Nudel i Andrea Vanzulli
 
 
Descripció del projecte
 
Els canvis migratoris i socioeconòmics han augmentat en les últimes dècades a Europa i, particularment, a Espanya. Pel que fa a Catalunya, Barcelona reuneix la major part de la immigració, però és en les ciutats més petites o amb menys habitants on es donen els percentatges més alts dÂ’immigrants. És el cas de Cadaqués, on actualment hi ha tres mil persones empadronades, entre les quals set-centes són bolivians, és a dir, un terç de la població. Com que es tracta dÂ’un poble de petites dimensions, la presència de la immigració és especialment notable; per aquest motiu sÂ’ha escollit Cadaqués com a focus dÂ’atenció del nostre reportatge. El projecte retratarà la relació que estableix aquest gran nombre de residents a Cadaqués amb la ciutat, i com els hàbits i costums del lloc repercuteixen en la seva cultura. LÂ’objectiu és reflectir com els bolivians sÂ’han adaptat i sÂ’adapten a la quotidianitat en aquest poble, i mostrar així la retroalimentació que es genera entre lÂ’immigrant i lÂ’espai geogràfic.
 
Currículums
 
Cynthia Nudel (Buenos Aires - Argentina, 1979) ha obtingut el premi de fotografia en el VIII Certamen Nacional Fernando Quiñones i en el Concurso de Fotografia CIMA 2007, i el segon premi en el XIV Certamen Nacional Fotográfico de Burgos. Ha estat finalista del 45è Concurs Lliure de Fotografia (Agrupació Fotogràfica de Catalunya), del VII Certamen de Fotografia Villa de Membrillo i del V Concurso de Fotografia (Fundación Grupo Norte). Ha exposat la seva obra en el Casino Cultural de Monóvar (Alacant) i en exposicions col•lectives a Cadis, Ciudad Real, Guadalajara i Madrid. Actualment és integrant de RUIDO (Associació de Fotoperiodistes Autònoms de Barcelona)
 
Andrea Vanzulli (Buenos Aires- Argentina, 1977) ha estudiat Ciències de la Comunicació a la Universitat de Buenos Aires (Argentina). Ha realitzat diversos cursos de fotografia a RUIDO. Ha exposat la seva obra a la Galeria Gris 1/2 (Barcelona) i a lÂ’exposició col•lectiva Compartint Mirades al Centre Cívic de la Sagrada Família. Actualment és col•laboradora de RUIDO.
 
 Modalitat lliure:
 
Mirades diverses, realitats múltiples de Mattia Insolera i Catalina Gayà
 
 
Descripció del projecte
 
El Govern socialista va aprovar al 2005 una llei que permetia els matrimonis entre persones del mateix sexe. Aquesta llei va donar peu a la visualització de la diversitat sexual i va provocar un debat incendiari sobre el concepte de família. En lÂ’esfera pública, ningú discuteix que Barcelona ja sÂ’ha convertit en la meca del turisme homosexual del sud d'Europa. Tan sols una xifra: un 2% del turisme que arriba a Barcelona és homosexual. Gràcies a lÂ’aprovació de la llei, moltes famílies monoparentals, dins de lÂ’esfera privada, han aconseguit el paraigües legal pel què havien lluitat durant anys. Ara la batalla és aconseguir passar a formar part del teixit social català, tant a partir de petites accions diàries com de manifestacions col•lectives. És en aquesta quotidianitat de les famílies on es centra el nostre projecte, en mostrar les seves accions diàries, la seva vida tant a dintre com a fora de casa, la seva relació amb les institucions tradicionals –entorn familiar, social, escoles– i amb el carrer. Es tracta dÂ’un projecte intimista, fenomenològic, que té com a repte principal defugir estereotips i judicis de valors.
 
Currículums
 
Mattia Insolera (Bologna - Itàlia, 1977)
 
Fotoperiodista de lÂ’Agència Italiana Grazia Neri. Des del 2005 és membre de lÂ’Agència Grazia Neri, amb la qual ha publicat els seus reportatges a revistes com Lo Donna del Corriere della Sera, a Il Sole 24 ore i a Specchio. A Itàlia, ha guanyat el concurs Premi Canon, Premio Alberobello Portfolio i Premi Fnac Itàlia. Ha col•laborat amb lÂ’Ajuntament de Bologna, amb el qual ha publicat el Libre Sfrido (Ed. Damiani). Actualment, les seves obres es troben a la col•lecció permanent del Museu Nicephore Nièpce de Charlon sur Saone. Des del 2007 resideix a Barcelona, on ha cursat un postgrau de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, i en aquest moment té un projecte en curs, Rainbow Country, amb el qual ha guanyat la beca professional del Seminari de Fotografia i Periodisme dÂ’Albarracín (2008), dirigit per Gervasio Sánchez. Durant el 2008, les seves imatges han estat seleccionades per al Festival Scan Talent Latent de Barcelona.
 
Catalina Gayà (Sant Joan – Mallorca, 1975)
 
Periodista i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va començar a treballar a El Periódico de Catalunya el 1997. LÂ’any 2000, el Govern espanyol li va atorgar una beca per acabar un doctorat a la Universidad Iberoamericana de Mèxic. Després, va començar a treballar a la revista Cambio, dirigida pel premi Nobel Gabriel García Márquez. Durant tres anys es va especialitzar en temes de pobresa i en països en conflicte; va ser enviada a la guerra dÂ’Irak. El 2003, la revista va tancar i Gayà va treballar com a periodista freelance per a Dia Siete (dominical de El Universal), El Ángel, suplement del diari Reforma, Rolling Stones, Expansión, dF, Quo. El 2004, va tornar a Barcelona i es va reincorporar a la plantilla de El Periódico de Catalunya. El 2006, va rebre el Premi Boheringer Ingelheim. Actualment, treballa com a periodista freelance per a diversos mitjans internacionals –entre ells Esquire, a llatinoamèrica– i com a col•laboradora del El Periódico de Catalunya.