Jordà denuncia la manca de recursos dels Serveis Socials

La candidata d'ERC-RCAT-Catalunya Sí acusa l'Estat d'incomplir el finançament de la llei de dependència

  • Un home durant la campanay de vacunació de la grip -
Publicat el 01 de novembre de 2011 a les 17:49
Teresa Jordà a la parada que la candidatura té a les Fires de Girona Foto: ERC-RCAT-Catalunya Si

Nota de premsa ERC-RCAT-Catalunya Sí

Teresa Jordà acusa l’Estat d’incomplir el finançament de la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència i a la Generalitat de tenir la llei aturada

La candidata d’ERC-RCAT-Catalunya Sí, Teresa Jordà, ha denunciat la manca de recursos que l’Estat dedica als Serveis Socials. Especialment crítica ha estat amb l’incompliment constant per part de l’Estat del finançament de la Llei de l’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència. “Nosaltres fem una aposta clara per les infraestructures socials. D’altres només parlen d’infraestructures viàries”, ha dit Teresa Jordà.

La candidata ha explicat que l’Estat del Benestar ha de garantir una vida digna de tota la població i ha criticat que s’estigui retallant precisament ara, quan més se’l necessita. ERC-RCAT-Catalunya Si defensa la universalització dels serveis socials. “És clau per evitar la exclusió social”, ha dit.

Per poder tenir un estat del benestar fort cal un finançament adequat i uns ingressos suficients per mantener-lo. Malauradament, s’han reduït els ingressos de l’Estat , especialment els derivats de les rendes de capital i les grans fortunes, i això ha repercutit en la quantitat i qualitat dels serveis socials. “Ara es produeix la paradoxa que les persones més pobres i necesitades paguen la reducció d’impostos dels rics”, ha dit Jordà.

ERC-RCAT-Catalunya Si entén que el primer pas per crear uns bons serveis socials és la creació d’ocupació, que genera el finançament per pagar els serveis.

Lluita contra l’exclusió social

Catalunya té el major percentatge de població pobre de la Unió Europea. Un de cada cinc catalans és pobre. La gent gran és el col·lectiu més vulnerable. El més preocupant, però, és que aquesta pobresa és estructural i no conjuntural. És a dir, en etapes de bonança econòmica els índex de pobresa no milloren. Per això, des d’ERC-RCAT-Catalunya Si proposem la creació d’un fons de lluita contra la Pobresa Estructural amb una dotació inicial de 100 milions d’euros. També proposem l’aplicació de clàusules socials que afavoreixin la contractació pública d’empreses que donen feina a persones en risc d’exclusió. Per últim, cal que el govern espanyol compri estocs d’aliments per entitats socials i ajuntaments que no puguin cobrir les necessitats bàsiques.

Respecte a la llei de Dependència, exigim que l’Estat destini el finançament adequat per complir la llei que actualment és un dret garantit. L’Estat ha incomplert reiteradamente el finançament de la llei però tot i això, en aquests moments la llei també està aturada degut a la inactivitat de la Generalitat. “Demanem a les dues administracions que es posin les piles”, ha afirmat la candidata. Cal corregir els barems per resoldre els problemes que han anat apareixent en el procés de desenvolupament de la llei. És important també el retorn de l’IVA dels serveis i les prestacions vinculats a la llei.