La Cambra de Comerç i Educació animen als gironins a fer FP

Publicat el 04 de febrer de 2009 a les 21:54
 
La mostra s'ha fet sobre 1.588 joves que van acabar algun dels cicles –mitjà o superior- durant el curs 2006-2007. Sis mesos després, gairebé set de cada deu joves havien trobat feina. A més, en un 45% dels casos, l'estudiant havia aconseguit el treball mitjançant les pràctiques o el centre.
 
El delegat d'Educació a Girona ha ressaltat que l'estudi que elabora la Cambra de Comerç 'desmunta tòpics' al voltant de la concepció tradicional que es tenia dels cicles formatius. 'S'ha acabat pensar amb ells com uns ensenyaments de segona, i es desmunta la creença de moltes famílies que, si el seu fill no va a la universitat, tindrà el futur més magre', ha indicat Andreu Otero.
 
L'anàlisi posa sobre la taula que set de cada deu estudiants d'FP a les comarques gironines tenien feina mig any després d'acabar els estudis. De tots els enquestats, un 47,84% s'havien col•locat i un 21,92% compaginaven la feina amb els estudis.
 
El vicepresident de la Cambra de Comerç ha indicat que aquestes dades d'inserció són una mica més baixes que les de l'estudi anterior. Tot i això, els autors de l'anàlisi ho atribueixen al fet que hi ha hagut un increment d'alumnes als diferents centres de la demarcació i, per tant, la mostra és més gran.
 
L'estudi també posa de manifest que, entre els alumnes que van acabar d'estudiar el curs 2006-2007, només un 3,85% no tenia feina a principis de l'any passat. Si es desgranen les dades anteriors per famílies d'estudis, entre els joves que troben feina més ràpid hi ha els que han cursat cicles de grau mitjà o superior en fusta i mobles, manteniments de vehicles, escultura o química.
 
A l'hora d'accedir al mercat laboral, l'estudi sobre la FP destaca com el gruix dels joves troben feina mitjançant el centre on han estudiat (21,85% dels casos) o a través de les pràctiques en empreses (23,09%). L'anàlisi que ha portat a terme la Cambra de Comerç també indica com, en gairebé un 80% dels casos, els joves que han trobat una feina relacionada amb els estudis.
 
D'altra banda, pel que fa a modalitats de contracte, un 63,28% dels joves treballen a temps complert i, d'aquests, més de la meitat cobra més de 900 euros. El 36,71% restant, ho fa a temps parcial i en la majoria dels casos és perquè continua estudiant.
 
Cuirassa contra l'atur
 
El vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona és conscient que, en el proper estudi, les dades d'inserció canviaran i segurament aniran a la baixa. De totes maneres, Jaume Fàbrega ha volgut advertir els joves que acabar estudis de Formació Professional és una 'cuirassa contra l'atur' perquè 'si l'empresari ha de fer retallades de plantilla, ho farà amb aquells treballadors que estiguin menys preparats'.
 
El delegat d'Educació a Girona ha recordat que aquest any 2008-2009 els estudis de Formació Professional a la demarcació 's'han fet grans'. Ho demostra el fet que s'han incorporat onze nous cicles formatius a les comarques de Girona i que hi ha hagut 'un increment d'entre un 16 i un 18% en l'alumnat matriculat', tant de cicles de grau mitjà com superior.