El degà de la nova facultat, el doctor Ramon Brugada, ha donat la benvinguda als alumnes de la primera promoció i ha destacat que avui és un dia 'històric' perquè es dóna compliment 'al compromís' que permetrà que Girona tingui un Campus de Ciències de la Salut, d'on en surtin metges per als diferents hospitals i centres de la demarcació.
'Volem ser una facultat ambiciosa, dinàmica, internacional i solidària'. Amb aquestes paraules, el degà de la nova facultat de Medicina s'ha dirigit als alumnes que integren la primera promoció de la carrera a la UdG. El doctor Ramon Brugada ha ressaltat als estudiants que, a partir d'aquest dilluns, 'són els protagonistes d'un moment històric': l'arrencada dels estudis de Ciències de la Salut a Girona.
La carrera ha començat a donar els primers passos amb una fornada de 85 alumnes, un 70% dels quals són dones. De moment, les classes que començaran demà- es faran a diferents indrets de la ciutat a l'espera que es construeixi l'edifici que acollirà la facultat, que s'ubicarà al nou Hospital Josep Trueta de Girona. De moment, però, els estudis s'impartiran a la facultat de Ciències de Montilivi, a l'Institut de Medicina Legal, a l'hospital i a diferents laboratoris.
'Necessitarem deu anys per estabilitzar-ho tot, però la facultat neix en un bon moment i permetrà millorar la qualitat assistencial i formar nous metges i investigadors per a les comarques gironines', ha ressaltat el degà de la facultat. I ha afegit: 'És un pas important, l'eix central d'un pla que permetrà millorar la docència, la recerca i l'assistència a Girona'.
La facultat de Medicina neix amb els deures fets, i una bona prova és que els estudis ja segueixen les directrius del Pla de Bolonya. Per això, incorporen un sistema d'aprenentatge innovador, basat en la resolució de problemes i en incrementar la participació activa de l'estudiant. Segons ha indicat Brugada, salvant distàncies, el nou sistema es pot equiparar amb el que es veu a la sèrie 'House'.
Mètode revolucionari
'En començar des de zero, tenim l'avantatge d'incorporar aquest mètode docent revolucionari, que aconseguirà que un estudiant de cinquè tingui ja el mateix nivell que un resident especialista de primer any', indica Brugada. I és que el nou mètode permetrà que l'estudiant, des del primer moment, faci una 'immersió dins l'equip assistencial i en formi part activa'.
Un altre dels eixos que potenciaran els nous estudis serà el coneixement de l'anglès. Per això, des del primer curs, els estudiants llegiran articles escrits en aquesta llengua, a partir de tercer tindran part de la docència en anglès i hauran de fer el projecte de final de carrera en l'idioma. A més, Brugada ha avançat que s'han engegat converses amb universitats americanes per rubricar acords 'que permetin als alumnes més avantatjats fer-hi estades per perfeccionar els coneixements'.
Els alumnes, optimistes
Per procedències, dels 85 estudiants de Medicina els més nombrosos són els catalans. 27 d'ells són de les comarques gironines, 24 de les barcelonines i dos, de les tarragonines. A partir d'aquí, els restants són de diferents comunitats autònomes; n'hi ha vuit de València, tres de Canàries i dos de Madrid, Astúries, el País Basc, les Illes Balears, Castella la Manxa i Galícia. Completen la llista, els que vénen d'Aragó, Andalusia, Extremadura, Múrcia, Castellà Lleó (amb un estudiant per comunitat) i altres països com Portugal.
Aquest matí, diversos estudiants arribaven a la sessió de presentació amb optimisme. A les portes de la sala, la Cristina Costa, de Sarrià de Ter, indicava que ha escollit la UdG 'per proximitat'. La va triar en primera opció i ressalta la voluntat per aplicar el Pla de Bolonya, 'tot i que tenim més exàmens'.
Al seu costat hi havia la Sara Casanova, de 18 anys i que ve de Madrid. Ahir va arribar a Girona. 'No vaig escollir la UdG com a primera opció, però m'han escollit i aquí estic', explica. I afegeix: 'Tot i ser el primer any, veig que tot està molt ben organitzat'.
L'Antonio és un estudiant portuguès. 'Em sembla una bona carrera i, tot i ser nova, està bé', indica. També explica que ha escollit Girona 'perquè a Portugal la nota de tall ja és de 9' i indica que, en relació al mètode d'aprenentatge, 'no és el tradicional però pot estar bé'. L'Antonio també manifesta la seva voluntat d'aprendre català.
Per la seva banda, dues noies més, la Gabriela, de 20 anys i de Barcelona, i la Marina, de 18 i d'Arenys de Mar, expliquen que els hi agrada l'enfocament de la carrera de Medicina. 'Hem vingut per la nota de tall, però ara estàvem parlant i ens agrada com ho plantegen; comencem de nou, i això ens anirà bé perquè no suposarà fer el canvi al Pla Bolonya sinó que ja hi estarem acostumats', ressalta la . A més, explica que l'exigència de l'anglès no li fa por 'perquè és necessari' per als estudis
Estrena dels estudis de grau
L'arrencada de Medicina suposa l'estrena dels estudis de grau a la UdG. Un pas que s'ampliarà el proper 1 d'octubre, quan es posi en marxa el Grau en Publicitat i Relacions Públiques. Els estudis que es començaran impartir segons les directrius del Pla de Bolonya tenen la totalitat de les places cobertes amb 80 estudiants.
Aquest primer curs del grau es complementa amb el segon, tercer i quart curs de la llicenciatura. El cinquè encara s'imparteix a l'Escola Universitària de Ciències de la Comunicació. Els estudis s'integraran plenament a la UdG el curs 2009-2010.