En total, a la zona s'hi han instal·lat quinze empreses de transport, paqueteria, distribució i emmagatzematge. Per al desenvolupament de la CIM, la Generalitat ha invertit 25,8 milions d'euros (MEUR), dels quals 4,4 han vingut de fons europeus. El secretari per a la Mobilitat del PTOP, Manel Nadal, indica que la zona guanyarà valor amb el futur parc aeroportuari, on hi haurà un hotel i oficines.
La CIM la Selva s'inclou dins el futur parc aeroportuari i logístic a l'entorn de l'aeroport de Girona-Costa Brava. Amb una extensió de 22,5 hectàrees, l'àrea es divideix entre la superfície destinada a la instal·lació d'empreses (92.115 metres quadrats) i el parc aeroportuari, que inclourà un hotel, aparcaments i oficines, entre d'altres serveis.
'Per al desenvolupament de la logis, la Generalitat ha portat a terme una inversió de 25,6 milions d'euros, dels quals la Unió Europea n'ha aportat 4,4 mitjançant el Fons de Desenvolupament Regional, el Feder', concreta Manel Nadal. La plataforma logística, destinada a empreses vinculades amb els sectors del transport i la paqueteria, ja funciona a ple rendiment.
De fet, ja s'ha esgotat l'espai disponible que hi ha en aquesta CIM per a empreses. En total, n'hi ha quinze d'instal·lades, entre les quals es troben companyies com DHL, Shencker Logistics, el Grup Logístic Vilarroya, TDN o Transports Tresserras.
'No n'hi cap cap més', afirma el secretari per a la Mobilitat del PTOP. De totes maneres, la Generalitat ja pensa en l'ampliació de la zona logística. Per això, l'empresa pública Incasòl ha enllestit el procés de compra de 200 hectàrees entre la CIM i Fornells de la Selva -uns terrenys compresos entre l'autopista AP-7 i l'A2- perquè s'hi ubiquin més empreses, sobretot de logística.
'Al Pla Director Urbanístic del Sistema Urbà de Girona ja preveiem que en aquesta àrea hi hagi un gran àmbit logístic; el lloc és privilegiat, i per això en aquest espai també hem inclòs al projecte una estació ferroviària del TGV', indica Manel Nadal. La intenció del Govern és aprofitar la terminal també per al transport de mercaderies.
Desenvolupar el parc aeroportuari
Tot i això, el desenvolupament d'aquesta nova àrea no es preveu a curt termini. I és que, abans no es desenvolupi, s'ha d'aprovar el pla urbanístic. A més, abans també s'ha de començar a tirar endavant un altre projecte: el del parc aeroportuari de serveis. Manel Nadal explica que el projecte suposa 'dotar l'àmbit de l'aeroport de Girona de tot un conjunt de serveis terciaris, a imatge d'altres aeroports europeus com Charleroi, Bergamo o Frankfurt-Hahn'.
'Girona serà el primer aeroport de tot l'estat en disposar d'una ciutat aeroportuària, que donarà serveis afegits a la gent i a les empreses', ressalta el secretari per a la Mobilitat. El nou complex acollirà serveis de restauració i hoteleria (amb un hotel de 3 estrelles, sis plantes i 128 habitacions). A més, també tindrà 6.000 metres quadrats d'oficines, una benzinera i una àmplia zona comercial i d'aparcament, que generarà en global més de 400 llocs de treball.
Les obres de la nova ciutat aeroportuària es duran a terme en dues fases, amb la previsió de completar els treballs en quatre anys i amb una inversió de 41,3 MEUR. 'La previsió és que l'hotel i la benzinera estiguin fets en dos anys, i la resta del complex i el conjunt del parc, en quatre', ressalta Manel Nadal. La construcció i explotació s'ha adjudicat a la UTE formada per les empreses Grup Prestige Hotels, Proinosa, Gestió i Serveis Trade Center i Iter Metropolità.
Diversificar l'aeroport
Manel Nadal també ha parlat de les possibilitats que dóna l'aeroport a l'hora de muntar un projecte d'aquestes característiques. Sobre el fet que a les instal·lacions del Girona-Costa Brava la companyia més potent -i quasi la única- sigui Ryanair, el secretari ha indicat que l'aerolínia 'ha fet una inversió molt important, i crec que és difícil que se'n vagi, però hem de fer un esforç per diversificar'. En aquest sentit, el secretari per a la Mobilitat indica que es farà un esforç per treballar amb companyies 'del món soviètic o amb Transavia per Holanda'. El secretari explica que l'ajut que es dóna a Ryanair s'està disposat a oferir-lo a d'altres companyies i concreta que 'el creixement de l'aeroport es mantindrà en un futur' i que si Ryanair marxés 'hi hauria una o altra companyia que ocuparia el seu lloc' a Girona.