La proposta vol remarcar els llaços culturals que existeixen entre els dos pobles i ho fa a través de 144 peces que expressen la simbologia de cada poble. Des de verges a vestits tradicionals, passant per pintures o elements ornamentals d'ambdues cultures serveixen per explicar la influència de la cultura mediterrània sobre el poble andí. L'exposició estarà oberta fins al 30 de novembre i el museu ha programat visites guiades pels diumenges al migdia.
La mostra, promoguda per Obras Socials de Caja Mediterráneo, pretén centrar-se en el llegat cultural que va deixar la conquesta espanyola al món andí i com la seva cultura va anar adaptant símbols, costums i tradicions de la Mediterrània. A l'exposició es poden veure exemples d'això a través de la introducció de nous animals al continent com el brau, el cavall i l'ovella- o en el paper dels àngels en la cultura andina, que assoleix una gran importància.
També s'explica el canvi que va suposar la introducció de l'ús del ferro, la ceràmica, el tèxtil o els nous aliments i begudes i, fins i tot, la vaixella. L'exposició també es fixa en el significat social de la indumentària, dels vestits i joies i té un espai dedicat a la iconografia religiosa, a la interpretació que els pobles dels Andes van fer de la figura de Déu, la Verge i els àngels i com van adaptant-se 'de manera particular' al cristianisme que els ve imposat.
El comissari de l'exposició, Félix Jiménez, ha destacat que la mostra té l'objectiu de 'dignificar' el trets culturals del món andí que han estat 'una mica desprestigiats'. Jiménez ha destacat que moltes de les peces no procedeixen de les classes altes de l'època sinó que són popular perquè, segons el comissari, mostren millor l'essència de la cultura andina. Les peces procedeixen de diverses institucions i museus d'arreu d'Espanya i del Perú i també de col·leccions privades del país andí.
Tot i que l'exposició mostra l'evolució de la cultura andina després de ser conquerida, Jiménez ha explicat que no pretén fer 'cap judici de valors de la conquesta' i ha afegit però que el què sí vol és demostrar la 'vitalitat dels pobles andins' després de ser conquerits.
El delegat de Cultura de la Generalitat a Girona, Miquel Sitjar, ha destacat de la mostra que contribueix al diàleg de civilitzacions des d'un punt de vista cultural, un debat que està 'sobre la taula', ha afirmat.
Entre les peces de l'exposició es poden trobar agulles que les dones indígenes es posaven per aguantar la roba, calzes religiosos, vestits tradicionals, elements de cuina o pintures. El comissari de la mostra ha destacat un mosaic amb forma de toro del segle II d.C i una verge de paper maixé feta al Perú que està embarassada i que té el coll molt llarg com a símbol de fertilitat.
L'exposició es podrà visitar des del 25 de setembre fins al 30 de novembre al Museu d'Arqueologia de Girona i l'horari és de dimarts a dissabte de 10.30 a 13.30 i de 16 a 19 hores i, a partir de l'1 d'octubre, de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 18 hores. Els diumenges l'horari d'obertura al públic és de 10 a 14 hores i es poden concertar visites guiades al migdia.