La Diputació engega una oficina per fomentar la igualtat d'oportunitats als ajuntaments i empreses

La subdirectora general de Programes d'Igualtat de la Generalitat, Mònica Geronès, ressalta que la no discriminació entre sexes «ha d'impregnar la cultura empresarial» per beneficiar la ciutadania.

Publicat el 20 de juliol de 2010 a les 18:19
La coordinadora del programa d' Igualtat, Gemma Guzmán, la subdirectora general de Programes d'Igualtat entre Dones i Homes en el Treball del Departament de Treball, Mònica Geronès i la diputada de Polítiques de Mercat de Treball i alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana aquest dimarts al matí durant la presentació de l' Oficina Tècnica d'Igualtat. Foto: Irene Ramentol / ACN

Ajuntaments i empreses, tant públiques com privades, rebran suport per elaborar un pla d'igualtat a través de l'Oficina Tècnica d'Igualtat, creada per la Diputació de Girona. L'objectiu de la nova oficina és servir de guia per implantar mesures que garanteixin la igualtat d'oportunitats al lloc de treball. La creació de la nova oficina s'emmarca dins un programa impulsat pel Departament de Treball l'any 2008. Un total de 578 empreses de tot Catalunya ja s'han beneficiat d'aquesta iniciativa. La subdirectora general de Programes d'Igualtat de la Generalitat, Mònica Geronès, ressalta que la no discriminació entre sexes 'ha d'impregnar la cultura empresarial' per beneficiar la ciutadania.

L'Oficina Tècnica d'Igualtat de la Diputació de Girona neix amb l'objectiu de millorar les condicions de treball a través de la igualtat de gèneres i d'oportunitats. L'oficina té dues línies de treball: una adreçada a ens públics i ajuntaments, i l'altra a empreses. A través d'atenció personalitzada i en línia, l'oficina pretén prevenir l'assetjament sexual i fomentar la igualtat d'oportunitats al món laboral.

La creació de la nova oficina s'emmarca dins el programa 'Agents locals d'igualtat d'oportunitats en el treball', impulsat per la Generalitat i la Diputació. Pel que fa als ens públics, l'oficina permet incrementar la seva 'qualitat' i dotar-los d'una 'gestió més eficaç', argumenta la coordinadora del programa, Gemma Guzmán.

D'altra banda, el treball amb els ajuntaments comporta una acció més vinculada a les necessitats reals de cada zona. Pel que fa a l'àmbit d'empreses, Guzmán destaca que l'oficina permetrà 'millorar' la seva imatge i donar-los avantatges competitius, 'perquè es tindrà en compte la capacitat intel·lectual' dels treballadors 'i no el gènere'.

Des del Departament de Treball, Mònica Geronès ha ressaltat que la nova oficina no només afavorirà la 'justícia social' entre les empreses, sinó que també augmentarà 'les seves vendes' i, en conseqüència, els beneficis.

600 empreses beneficiades

Des de l'any 2005, el Departament de Treball ha donat suport a 460 empreses per desenvolupar un pla d'igualtat i a 118 més perquè contractin un agent d'igualtat. Això suposa que de moment, 264.000 treballadors de Catalunya s'han beneficiat d'aquest servei.

Segons la subdirectora general de Programes d'Igualtat entre Dones i Homes del Departament, Mònica Geronès, des de les empreses es fa una valoració molt positiva d'aquests plans. Geronès ha ressaltat que la implantació de mesures per fomentar la igualtat han permès millorar l'organització i el clima de treball, reduir l'absentisme i augmentar els beneficis de les empreses.

A més el Departament de Treball, en el últims dos anys, ha signat convenis amb les quatre diputacions catalanes per incorporar 105 agents d'igualtat d'oportunitats arreu del territori. Mònica Geronès ha animat a impregnar tota la cultura empresarial amb el valor de la igualtat.

Per això, la subdirectora veu necessari 'trencar' patrons per desmitificar l'estructura que defineix 'feines de cada sexe'. Guzmán, per la seva part, ha afegit que cal anivellar les oportunitats de feina perquè les dones encara pateixen 'desigualtats' en l'àmbit del treball.