En total, hi ha sis categories que es repartiran 7.000 euros en premis. El president de la Diputació, Enric Vilert, ha destacat que aquests premis volen reconèixer la tasca periodística que es fa a nivell comarcal. Els periodistes tenen temps fins al 15 de desembre per presentar els treballs. Els guardons s'entregaran al gener, en un sopar que es farà a l'Auditori de Girona.
El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, el president de la Demarcació del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Girona, Narcís Genís i Carolina Rahola –filla de Carles Rahola- han presentat aquest dimecres les bases dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola i han signat un conveni que permetrà la cessió del nom d'aquest il·lustre periodista i escriptor gironí per a aquests guardons, que s'entregaran per primera vegada al gener de l'any vinent.
Els Premis de Comunicació Local Carles Rahola volen reconèixer la tasca de la professió periodística a les comarques gironines i substituiran el tradicional sopar de periodistes que organitzava cada any la Diputació de Girona. L'objectiu dels premis és fomentar la creativitat informativa i les iniciatives per difondre, recuperar, gestionar o aplegar informació de tipus periodístic en qualsevol aspecte, format, àmbits i estructura.
Per això, s'han organitzat fins a sis categories: projecte sobre comunicació periodística, premsa escrita, ràdio, televisió, fotoperiodisme i comunicació institucional –ja sigui en formats tradicionals o en línia–.
Al premi al millor projecte sobre comunicació periodística hi poden optar tots aquells treballs que detallin un projecte periodístic l'àmbit d'actuació del qual siguin les comarques gironines. Segons les bases del concurs, s'entén com a projecte periodístic 'tota proposta raonada d'investigació, gestió o producció dins el camp de la informació, de la qual es demostri la viabilitat, l'interès i els resultats dins un termini raonable'. La dotació d'aquest premi serà de 2.000 euros.
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en premsa escrita o en línia, dotat amb 1.000 euros, hi poden optar els autors de treballs periodístics publicats o difosos a les comarques de Girona en premsa escrita o electrònica.
A més, la Diputació i el Col·legi de Periodistes han volgut homenatjar a un Miquel Diumé, mort l'any passat, i que va dedicar la seva vida periodística al món de la ràdio. Per això, el premi en categoria de ràdio durà el seu nom. Aquest premi també tindrà un reconeixement de 1.000 euros.
El premi al millor treball informatiu o divulgatiu en televisió o en línia també està dotat amb 1.000 euros i hi poden optar els autors dels treballs periodístics difosos a les comarques de Girona per televisió durant tot l'any en curs.
En la categoria de fotoperiodisme, hi poden optar-hi els autors de fotografies de premsa publicades en els mitjans de les comarques de Girona i poden rebre un premi de 1.000 euros.
Per últim, el premi a la millor iniciativa de comunicació institucional (pàgina web, butlletí...) dotat amb 1.000 euros, al qual pot optar-hi qualsevol organització de l'administració local ubicada a les comarques gironines.
Els treballs que optin als premis podran ser presentats pels propis autors o bé seleccionats pel jurat, que no es donarà a conèixer fins que s'hagin entregat els premis. També podran ser presentats per tercers amb proposta raonada.
El president de la Diputació de Girona, Enric Vilert, ha remarcat que la voluntat de la Diputació i el Col·legi de Periodistes amb aquesta col·laboració és ampliar la difusió del periodisme gironí 'perquè pugui arribar i donar servei a tots els racons de casa nostra'.
D'altra banda, Narcís Genís ha assenyalat la importància que els premis duguin el nom de Carles Rahola pel prestigi que els hi atorga i, alhora, per reconèixer la figura del periodista i escriptor gironí que va morir afusellat durant la Guerra Civil.