La Diputació i l’Institut de Seguretat Pública organitzen un curs sobre seguretat local

Cap municipi de les comarques gironines disposa de pla local de seguretat. Aquesta activitat vol estimular la producció de plans en l'àmbit municipal.

  • Inauguració del programa, a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació, M. Teresa Ferrés. | Diputació de GIrona -
Publicat el 27 d’octubre de 2010 a les 18:42
Inauguració del programa, a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació, M. Teresa Ferrés. Foto: Diputació de Girona

La Diputació de Girona i l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya van donar el tret de sortida ahir a la primera de les quatre jornades del Programa de Formació de Plans Locals de Seguretat. El curs, que continua demà (dijous 28 d’octubre) i els propers 2 i 4 de novembre, té com a objectiu formar responsables tècnics vinculats a la seguretat dels municipis i comandaments de les policies locals en la metodologia per a l’elaboració de plans locals com a instruments de planificació i millora de la seguretat.
 
En aquests moments, cap dels 221 municipis de les comarques gironines disposa de pla local de seguretat, i per això aquesta activitat formativa tracta, d’estimular la producció de plans en l’àmbit municipal.
 
La vicepresidenta i diputada de Règim Intern i Hisenda, M. Teresa Ferrés, va destacar en l’acte d’inauguració que els municipis de les comarques gironines ja són prou segurs, però que cal aconseguir l’excel·lència. Ferrés va referir-se a les conclusions de les jornades de formació de talent, organitzades també per la Diputació, a l’hora de valorar les comarques gironines “com un territori segur”, de manera que el que s’està fent ara “és treballar per l’excel·lència”, va subratllar. La vicepresidenta va voler destacar que la seguretat és un dels aspectes més valorats per les persones a l’hora de decidir on van a viure, i per això és tan important que les poblacions gironines –on es calcula que hi ha al voltant d’uns mil agents de policia local– siguin segures.
 
Durant les quatre jornades es tractarà d’aspectes com la planificació dels diferents sistemes de seguretat o la metodologia a l’hora d’elaborar aquests plans, amb exemples d’alguns municipis de Catalunya que ja en disposen.  El primer municipi que va posar en marxa un projecte pilot va ser Mataró, que ja n’ha fet una revisió, i altres municipis que en tenen són Barcelona, Viladecans, Cornellà, Sant Boi, Malgrat, etc.
 
Els plans locals de seguretat formen part del Pla de Seguretat de Catalunya, aprovat pel Govern de la Generalitat per a l’ordenació del sistema de seguretat pública, el qual preveu que cada ajuntament pugui elaborar el seu propi pla local de seguretat.