
El balanç de la Fira de Mostres de Girona, que enguany celebrava la seva 50a edició, és molt positiu segons els organitzadors. S'han superat les previsions d'assistència i es calcula que hi han passat entre 120.000 i 125.000 visitants. La sensació dels expositors és que "de gent n'ha passat molta" i s'ha respirat un cert "optimisme", explica la seva directora Anna Albar que creu que ara falta veure si els contactes que s'han fet acaben generant negoci. El context de crisi continua essent un factor a tenir en compte però han valorat com un encert la incorporació de nous espais, com ara el dedicat a les mascotes o a l'emprenedoria, així com la presència d'estands més reduïts.
La 50a edició de la Fira de Mostres de Girona ha consolidat la modernització del saló. Del Certamen, com es coneix tradicionalment la Fira de Mostres, s’ha confirmat en aquesta edició la transformació en una fira plenament del segle XXI. Els nous espais que s’han impulsat, l’obertura a nous públics i l’aposta per nous conceptes empresarials són alguns dels elements que reforcen aquesta modernització.
Fira de Girona va iniciar fa tres anys una aposta per transformar la Fira de Mostres, redefinint els espais i sectoritzant el saló. Aquesta aposta s’ha consolidat plenament en aquesta 50a edició on la fira s’ha submergit en els nous corrents empresarials i ha introduït propostes i activitats clarament dirigides a aquests nous sectors.
“La Fira de Mostres ha tornat a ser un any més el gran aparador de negoci del territori” ha remarcat Anna Albar que ha destacat que, en aquesta edició, “hem plantejat un ampli ventall de propostes i d’oferta que ens ha permès arribar a tots els públics i ha significat la modernització clara del saló”.
“Si ahir es tancava la primera edició del FiraFòrum, centrat en l’emprenedoria i que ha portat a la fira un perfil d’empresari jove, avui es clausuraran altres activitats que han atret a un públic més familiar”, ha remarcat la directora de Fira de Girona. “Treballem en una fira plenament del segle XXI i volem que el públic visitant trobi al saló allò que li és més del seu interès”, ha afegit Anna Albar.
La directora de Fira de Girona es refereix així a altres novetats i propostes d’aquesta edició com l’espai Mascotes, la zona d’alimentació, l’espai Comunic@ o la presència de les grans carpes de les empreses Endesa i Telefònica que han tingut molt bona acollida per part del públic més familiar.
A l’espai Mascotes, s’hi han pogut trobar aquelles empreses i serveis relacionats amb el món de les mascotes i s’hi han portat a terme demostracions d’agility, frisbee, flyball i clicker, exhibicions de gossos d’assistència i obediència, desfilades de gossos d’acollida, cursos pràctics i tallers d’educació canina.
Al nivell 2 del Palau de Fires s’hi ha situat l’espai d’alimentació, on el públic ha pogut entrar en contacte directe amb els productors del territori i ha pogut veure i comprar una gran varietat de productes. Des de l’estand de Prodeca de la Generalitat s’han ofert diàriament xous de cuina i tallers per a tots els públics.
La planta baixa del Palau de Fires ha estat la zona per a les empreses de serveis i institucions, on hi han estat representades empreses i institucions que ofereixen els seus productes i serveis com ara entitats financeres i asseguradores, col·legis professionals, institucions i empreses de noves tecnologies.
En aquest sector, també s’ha pogut veure l’espai Comunic@, una altra de les novetats d’aquesta edició i que ha comptat amb la presència dels principals mitjans de comunicació gironins i catalans que han ofert programació en directe des de la fira.
També a la planta baixa del Palau de Fires s’hi han situat el FiraFòrum i el Saló de l’Emprenedoria. Aquest saló, organitzat per l’Associació de Joves Empresaris de Girona, ha permès conèixer la tasca que porta a terme l’entitat i també el treball que fan els seus associats, amb la presència de més d’una trentena d’empreses.
Al pavelló comercial, hi hagut l’espai per a les empreses de rehabilitació i d’interiors i exteriors. L’objectiu de la Fira era que aquest espai fos un gran aparador on s’hi poguessin trobar les principals novetats en tancaments, climatització, decoració o mobiliari i també en piscines, cobertes, pèrgoles i solucions de jardineria. Un espai perquè els visitants poguessin trobar tots els productes i serveis que li permetran afrontar amb garanties un projecte de rehabilitació, reforma i decoració.
En aquesta zona, s’hi ha situat, per segon any consecutiu, Ginteriors, organitzat conjuntament amb el Col·legi de Dissenyadors d’Interiors de Catalunya – Girona. De nou ha tingut un gran èxit de les propostes que s’han presentat en aquest espai, que incorporava diverses novetats. Entre altres, s’hi ha portat a terme intervencions, exposicions, actes i presentacions al voltant de l’interiorisme i l’art.
També s’hi ha pogut veure el disseny d’una casa actual que ha plantejat l’interiorista Mario Ramos, guanyador del concurs convocat pel Col·legi de Dissenyadors d’Interiors de Catalunya – Girona. El projecte 360º ha recreat els espais propis d’un habitatge actual, incloent-hi un dormitori, una sala d’estar, una cuina i un bany.
En aquesta edició, la Fira de Mostres ha tornat a comptar amb un espai dedicat al motor on s’hi ha pogut trobar diverses marques de vehicles. La zona exterior de la Fira de Mostres ha estat per als industrials, amb una gran representació d’empreses d’obra pública, maquinària, automoció i del sector agrícola.
Activitats paral·leles
Com a espai de reflexió i trobada del món econòmic i empresarial, la Fira de Mostres ha acollit diverses activitats, com les Jornades Tècniques Agràries, que es van celebrar ahir dilluns, o el Dia de l’Agent Comercial.
Per primera vegada a l’Estat, s’ha pogut veure a la Fira de Mostres l’exposició ‘Increïble Energia!’, produïda per Endesa Enel. En aquesta exposició, que s’ha situat en una carpa de 800 metres quadrats, l’energia i l’eficiència energètica n’han estat els elements centrals. A ‘Increïble Energia!’, el públic ha pogut descobrir aspectes menys coneguts de l’empresa i del món de l’energia, des de la producció fins al consum responsable a través d’experiments i jocs.
A la carpa, que fins ara només s’ha pogut veure a Itàlia, hi ha hagut un espai educatiu on els nens i nenes han pogut aprendre què és l’energia i com s’ha d’utilitzar. També s’han fet espectacles i tallers científics per a tota la família i una exposició de diferents solucions energètiques per a la vida quotidiana.