La FOEG, optimista

Els càmpings i apartaments de les comarques gironines tenen, a dia d'avui, un 8% més de reserves que l'any anterior. Aquest tipus d'establiments turístics acostumen a ser un 'indicador avançat' de la temporada perquè són els que reben reserves més aviat.

Publicat el 15 de gener de 2010 a les 19:06

La patronal gironina FOEG considera que és una dada que permet ser 'moderadament optimistes' perquè es pot atribuir a l'inici de recuperació de l'economia gironina. El president de la FOEG, Jordi Comas, ha afirmat que la millora en el sector turístic sumat a una lleu recuperació del sector de la construcció durant el tercer trimestre del 2009 indiquen que la crisi 'ha tocat fons' i que després d'un any 'molt difícil' comença la remuntada.

'Ha estat un any molt difícil i molt complicat', ha afirmat Jordi Comas que exposa que, amb les dades del tercer trimestre del 2009 sobre la taula, tot apunta a que l'economia comença a remuntar. Tot i això, un dels interrogants que es planteja la FOEG és si aquesta recuperació serà progressiva o si, per contra, tornarà a haver-hi una altra sotragada a l'economia a les comarques gironines.

El sector que ha sortit més mal parat de la crisi és el de la construcció. L'informe FOEG d'indicadors de l'economia gironina recull que, en el tercer trimestre del 2009, han augmentat el nombre d'hipoteques constituïdes. A més, també han augmentat el nombres d'habitatges en construcció després de nou trimestres consecutius de davallada. 'Aquestes darreres dades podrien suggerir un canvi de rumb en el sector més castigat per la crisi', ha afirmat el coordinador de l'anàlisi, Modest Fluvià.

Però segons la FOEG les dades 'moderadament optimistes' de sectors estratègics de la demarcació com el turisme o la construcció, no són les úniques que aboquen llum al final del túnel. També posen sobre la taula que incrementa la venda de turismes i, per tant, també el nombre de matriculacions. Tot plegat fa que la patronal prevegi per al 2010 el retorn a taxes de creixement positives.

Malgrat aquestes 'bones notícies', l'informe preveu que la recuperació de taxes d'atur per sota de, 10% trigarà entre quatre i vuit anys a assolir-se. Un altre factor que fa que la FOEG es miri amb cert escepticisme la sortida de la crisi és que es calcula que un 50% de les pèrdues dels bancs encara ha d'aflorar i, per tant, temen que el crèdit es retalli per a les empreses que no tindran manera d'obtenir liquiditat. Finalment, també estan a l'expectativa per analitzar com afectarà a l'economia que es retirin els beneficis fiscals i els estímuls que el govern ha donat a les empreses perquè puguin fer front a la crisi.

'La recessió econòmica ha tocat fons i sembla intuir-se ja la recuperació, el retorn a les taxes positives', afirma l'estudi. Aquesta conclusió fa que el president de la FOEG, Jordi Comas, esperi que 'el pitjor hagi passat' i que, a partir d'enguany, es freni tant el tancament d'empreses com els processos concursals.

El mal endèmic de la manca d'inversió pública

El president de la FOEG, Jordi Comas, ha aprofitat la presentació de l'informe per reclamar, un cop més, la millora de la inversió pública a les comarques gironines. Per fer-ho, posa dades sobre la taula que indiquen que des de l'any 1998 fins el 2005 la inversió a la demarcació només ha augmentat un 5%. És la segona pujada més baixa de l'Estat, després d'Almeria.

Jordi Comas ha afirmat que la tardança en les obres de la N-II és 'escandalosa' i que cal que, urgentment, tirin endavant obres com el tancament definitiu de l'anella de les Gavarres.