La Fontana d'Or recorre la vida d'Agustí Centelles a través de 250 instantànies

L'exposició torna a Catalunya quatre anys després i radiografia la Guerra Civil, l'exili i el camp de refugiats de Bram

Publicat el 23 d’octubre de 2010 a les 10:57

El fotoperiodista català Agustí Centelles no va tenir només una vida. En va tenir moltes, marcades per l'esclat de la Guerra Civil, l'exili posterior i el seu retorn a Catalunya. A través de l'objectiu de la seva inefable Leica, Centelles va deixar un arxiu d'instantànies que no només repassen la història, sinó que també són un testimoni de tota la seva carrera professional. Ara, les sales de la Fontana d'Or mostren part d'aquest arxiu, a través d'una exposició que aplega més de 250 fotografies, part de les quals es van guardar durant dècades a Carcassona per preservar-les del règim franquista. La mostra ja es va poder veure fa quatre anys a Barcelona i ara, retorna a Catalunya.

L'exposició 'Agustí Centelles: les vides d'un fotògraf 1909-1985' permet veure a la Fontana d'Or part de l'arxiu històric del fotoperiodista català. Ja de molt jove, Centelles va sentir admiració per la fotografia i, equipat amb una Leica que li va costar 900 pessetes, es va desvincular de les imatges estàtiques que captaven altres periodistes i va buscar nous enquadraments que donessin a les instantànies força i moviment.

Des dels inicis de la seva carrera, Centelles es va dedicar a fotografiar l'actualitat. I quan va esclatar la Guerra Civil, va immortalitzar el conflicte bèl·lic des del bàndol republicà. Ell no era, però, un periodista de guerra, sinó que va viure la confrontació en primera persona. 'A diferència dels corresponsals, ell no era un mer observador', explica el comissari de l'exposició, Miquel Berga.

Centelles va anar al front, va patir les misèries de la guerra i la desgràcia de l'exili al camp de refugiats de Bram. I quan el 1944 va tornar a Catalunya de manera clandestina, es va veure obligat a deixar tot el seu arxiu a una família de Carcassona per protegir-lo del règim franquista. No el va poder recuperar fins al cap de 30 anys, el 1976.

El retorn, però, també va comportar a Centelles haver de deixar el periodisme. Per culpa d'una sentència, que l'acusava de maçoneria, es va haver de dedicar a la fotografia industrial i publicitària, treballant per marques com Anís del Mono o Chupa-Chups.

Reinventar-se constantment

'Per això, Centelles no va tenir només una vida; en va tenir moltes, perquè es va veure obligat a reinventar-se constantment', precisa el comissari de l'exposició. Ara, totes aquestes vides es poden veure a través de les més de 250 fotografies que s'exposen a les sales de la Fontana d'Or, i que recullen la història de l'arxiu fotogràfic de Centelles.

En paraules del fill del fotoperiodista català, Sergi Centelles, l'exposició permet posar el seu pare 'en una alçada comparable als grans fotoperiodistes de l'època'. La mostra, que s'exposarà fins al 30 de gener, es complementa amb altres objectes personals del fotògraf (la seva Leica, diaris personals, carnets i altres documents), instal·lacions d'artistes visuals com Maite Ninou i Quelic Berga, i aportacions de David Trueba i Quim Manresa.

Retorn a Catalunya

L'exposició que ara arriba a Girona ja es va poder veure fa quatre anys a Barcelona. Ara, després de passar per diferents llocs de l'Estat (Madrid, València, Terol) i haver-se vist a sales internacionals de País i Mèxic, la mostra tanca la seva itinerància a la Fontana d'Or.