La Fundació Oncolliga fa drenatges limfàtics a 140 dones amb càncer de mama

La Diputació i Dipsalut destinen 24.000 euros aquest any a aquest programa per millorar la qualitat de vida dels malalts

Publicat el 17 d’abril de 2012 a les 19:05
El president del Dipsalut, Josep Maria Corominas, el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i la presidenta de la Fundació Oncolliga, Lluïsa Ferrer, durant la roda de premsa de presentació del conveni. Foto: DDGI / ACN

Les dones a qui han extirpat els ganglis de l'aixella en una intervenció de mama poden patir un limfoedema, una retenció de líquid limfàtic al braç que pot generar problemes de mobilitat. Una manera de reduir aquesta inflor és a través de drenatges limfàtics, un tractament que ofereix la Fundació Oncolliga a 140 dones de les comarques gironines. Aquest programa, juntament amb el d'oferir cures pal·liatives a domicili a malalts de càncer terminals, suposa una despesa anual de 64.000 euros. Aquest dimarts la Diputació de Girona i l'organisme Dipsalut han refermat el compromís amb la Fundació aportant 24.000 euros a cobrir una part de les despeses del programa de suport a persones malaltes de càncer.

La Fundació Oncolliga compta amb un pressupost anual d'uns 500.000 euros i més de la meitat dels diners els generen ells mateixos a través d'activitats. La presidenta de la Fundació, Lluïsa Ferrer, ha explicat que aquesta autonomia els ha permès pal·liar els efectes de la crisi i la davallada d'aportacions públiques. Un dels projectes que fan consisteix en donar suport a les persones malaltes de càncer ajudant a millorar la seva qualitat de vida.

Aquest programa costa uns 64.000 euros anuals. La Fundació ofereix drenatges limfàtics a unes 140 dones de les comarques gironines a qui han extirpat els ganglis de l'aixella en una intervenció de mama. Sovint, aquesta intervenció provoca que les dones retinguin líquid limfàtic en algun punt com ara les articulacions. També provoca retenció d'aquest líquid les sessions de radioteràpia i altres tractaments. La millor manera per eliminar aquesta acumulació són els drenatges limfàtics, un tractament que s'ha d'aplicar un cop al mes o cada mes i mig per evitar que torni a acumular-se líquid.

Aquesta assistència es duu a terme tant a hospital com a la seu de la Fundació Oncolliga. La Fundació, la Diputació de Girona i el Dipsalut han signat un conveni aquest dimarts que estableix que els organismes públics aportin 24.000 euros per ajudar a finançar aquest programa o per comprar els aparells necessaris per poder prestar amb garanties els serveis de drenatge limfàtic.

També serviran per sufragar les despeses de contractació dels professionals que hauran de realitzar el servei i també per prestar serveis de fisioteràpia a domicili com a cura pal·liativa per a malalts integrals. Lluïsa Ferrer ha detallat que en el cas de dones que fan drenatges limfàtics, tenen 25 sessions gratuïtes però llavors paguen preus simbòlics de 10 euros.

El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i el president del Dipsalut, Josep Maria Corominas, que són metges tots dos, han destacat que aquest tipus de tractament ajuden a millorar molt la qualitat de vida dels malalts no només per qüestions estètiques sinó també de benestar.