La Fundació Ramon Noguera pateix una davallada del 10% de les vendes

Publicat el 02 de març de 2009 a les 19:22
 
Els més de cent empleats de la Fundació es dediquen a la neteja industrial, la jardineria, el rentat de cotxes i en confeccionar moda i complements que venen en una botiga. La crisi econòmica ha provocat un 'degoteig constant' de retallades en els contractes, sobretot en empreses privades.
 
La gerent de l'entitat, Pepita Perich, ha qualificat la situació de 'preocupant' perquè, tot i que no han perdut cap contracte, sí que els hi han retallat sobretot els que són amb empreses privades. 'Són empreses que tenen ERO i que estan passant per moments complicats', ha detallat Perich que assegura que la situació anirà 'a pitjor'. 'Són empreses que abans tenien contractes de neteja per a vint treballadors i el retallen a deu', ha explicat la gerent i comenta que han de fer mans i mànigues per mantenir la plantilla d'uns 110 treballadors.
 
'Ens hem de pràcticament prohibir acomiadar ningú', ha explicat Perich. Al Centre Especial de Treball del taller Montilivi Xirgu hi treballen més de cent persones amb disminució psíquica, un col·lectiu 'molt desfavorit' que si es queden sense feina 'quedaran a la cua de l'atur', ha lamentat Perich. Per això, la Fundació ha fet una crida d'ajut al Govern perquè els ajudi 'a sortir d'aquesta situació' i puguin tirar endavant amb la plantilla de treballadors que tenen actualment.
 
Aquest dijous el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, ha visitat les instal·lacions de l'entitat i s'ha compromès a donar un cop de mà a totes aquestes entitats que treballen amb la finalitat d'inserir socialment col·lectius desfavorits.
 
La primera actuació serà editar una guia amb els serveis i productes que ofereixen aquestes empreses per donar-les a conèixer i que puguin augmentar els contractes. També faran una jornada amb tècnics municipals per explicar-los que tenen la possibilitat de subcontractar serveis amb aquest tipus d'entitats. 'A vegades el problema que detectem és que no saben que hi ha aquesta opció', ha explicat Martinoy.
 
Una altra de les vies que tant Martinoy com Perich han coincidit a destacar és instar a complir la normativa que estableix que les administracions adjudiquin a aquestes entitats un percentatge de serveis o subministraments que es licitin (un 20% dels contractes menors i negociats). Pel que fa a les empreses de més de 50 treballadors, la normativa estipula que han de reservar obligatòriament una quota del 2% per a treballadors amb discapacitats. Una normativa que actualment no es compleix en totes les empreses 'moltes vegades per desconeixement', ha explicat Martinoy.
 
A les comarques gironines, segons les darreres dades del 2007, hi ha una trentena d'empreses que tenen com a objectiu la inserció laboral de persones amb discapacitats i donen feina a poc més d'un miler de persones amb discapacitats psíquiques, físiques i malalties mentals.