
La Fundació Vila Casas ha presentat aquest divendres la nova temporada d'art dels Espais de l'Empordà. L'escultor Xavier Medina-Campeny exposa al museu de Can Mario una retrospectiva de la seva carrera, que aplega una quarantena d'obres de les etapes de l'artista barceloní establert durant molts anys a Nova York. També en aquest espai s'hi troba l'exposició de l'escultor banyolí Joan Crous, que inclou un conjunt de fotografies i escultures fossilitzades sobre el terratrèmol de l'Aquila, una 'transposició de la realitat', segons l'artista. D'altra banda, el Palau Solterra de Torroella de Montgrí acollirà l'exposició de l'artista Michael Banks, un seguit d'instantànies enteses des de 'l'abstracció'.
Can Mario, l'espai d'escultura contemporània de la Fundació Vila Casas de Palafrugell (Baix Empordà) acull des d'aquest dissabte i fins a finals de maig dues exposicions escultòriques.
Per una banda, l'escultor Xavier Medina-Campeny exposa 'Contraposicions' un recull de més de quaranta obres que abracen bona part de la trajectòria artística de l'escultor barceloní, establert durant catorze anys a Nova York.
Aquesta estada a terres americanes, des del punt de vista de Medina-Campeny, marca 'un abans i un després' en la seva trajectòria artística, una evolució connectada estretament amb el pensament de la postmodernitat. I tant és així, que el seu retorn a Catalunya va ser 'traumàtic', segons l'artista, ja que enyorava tan Nova York que va haver de 'tornar a començar de zero', a 'retrobar-se amb ell mateix'.
Però en l'exposició no només s'hi troben escultures marcades per aquesta estada, sinó que també es poden trobar escultures de la seva primera etapa del anys seixanta. Una època 'molt dura' segons l'artista ja que aquests treballs que s'exposen Medina-Campeny els va realitzar mentre estava exiliat a Andorra.
Fossilització d'elements inorgànics
D'altra banda, també a Can Mario, es pot visitar l'exposició 'Ruïnes i vestigis' del banyolí Joan Crous. Un conjunt de fotografies i escultures que se centren, segons el mateix Crous, a la 'decadència de la societat contemporània'.
Les instantànies capten moments del terratrèmol de l'Aquila, a Itàlia, i mostren edificis en ruïnes. A més, el treball escultòric de l'artista, que es caracteritza per la combinació del vidre reciclat reduït a pols, sorra, aigua i altres elements, testimonien els objectes que han quedat sepultats en les runes.
Per això, Crous fossilitza un seguit de vestigis, objectes que s'han trobat de la ruïna, que capten les restes que es van recuperar del terratrèmol que hi va haver a l'Aquila. 'El que ha deixat l'home, la traça que s'ha viscut allà', ha remarcat l'artista. Segons el mateix escultor, aquesta exposició pretén ser una 'transposició de la realitat', una 'fotografia contemporània i material de la nostra quotidianitat', ha afegit l'escultor banyolí.
Abstracció fotogràfica
A més d'aquestes dues exposicions fotogràfiques, el Palau Solterra de la Fundació Vila Casas de Torroella de Montgrí acull un recull d'instantànies del fotògraf Michael Banks. 'Objectivitat fotogràfica' és el títol de l'obra que mostra diverses fotografies del fotògraf i pintor londinec centrades en la investigació i concreció de l'abstracció.
El propi artista explica que no pretén realitzar fotografies 'políticament correctes' sinó que juga amb les formes, el color i la llum. Ja que, les seves imatges no necessiten estar connectades amb la realitat objectiva, sinó que s'entenen des de l'abstracció, i Banks busca la bellesa en aquest art abstracte.