La Generalitat pren mostres de torres caigudes per analitzar-ne els materials

  • Els tècnics prenen mostres de les torres elèctriques que van caure arran del temporal de neu per enviar-les a analitzar i determinar la salut dels materials | Xavier Pi / ACN -
Publicat el 26 de març de 2010 a les 17:23

La Generalitat està prenent mostres de torres elèctriques que van caure a les comarques gironines arran del temporal per analitzar la salut dels materials. Els tècnics de la Direcció General d'Energia s'estan desplaçant aquests dies pel territori per agafar talls d'aquells suports -tant metàl·lics com de formigó i fusta- que es van trencar. Ara, aquestes mostres s'enviaran a analitzar a un laboratori de Barcelona per determinar quin és l'estat de conservació en què es trobaven els materials i poder determinar les causes de la caiguda de les torres. Els resultats de l'analítica, que se sabran d'aquí a un mes, s'inclouran dins els expedients informatius que el Govern ha obert a les elèctriques.

Prendre mostres de torres elèctriques sobre terreny per analitzar la salut dels materials. Amb l'objectiu de determinar la solidesa de l'estructura i les raons per les quals van caure els suports, tècnics de la Direcció General d'Energia estan agafant trossos de torres per enviar-les a analitzar a Barcelona. Ahir la presa de mostres es va fer amb línies d'alta tensió (de 110 i 132 kV) i avui ha tocat el torn a la mitja i baixa tensió.

Aquest matí, els tècnics han escollit una torre metàl·lica a tocar de Cruïlles (Baix Empordà), que va quedar totalment vinclada, per endur-se'n un tall de la base. Abans del temporal, la torre aguantava una línia de 25 kV; ara, el traçat d'aquesta estesa s'aguanta amb uns pals de fusta, que la companyia Endesa ha col·locat de manera provisional.

Amb l'ajuda de serres radials, els tècnics han arrencat una part de l'estructura i l'han etiquetada convenientment per enviar-la a analitzar a Barcelona. A més, també han pres fotografies de l'estat en què ha quedat la torre. Aquesta, però, no serà l'única mostra que es recollirà. I és que, al llarg del dia d'avui, també es prendran altres trossos de torres de formigó i fusta, amb l'objectiu d'analitzar la totalitat dels materials de què estan fets els suports.

Apart de la mostra que s'enduu la Generalitat, també se'n pren una altra –el més idèntica possible a la primera- per als tècnics d'Endesa. 'De cada suport, tant d'alta com de mitja tensió, prenem dues mostres gairebé bessones; una ens l'emportem al laboratori, i l'altra és per a Endesa, perquè en faci l'anàlisi que consideri adient', ha explicat un dels tècnics del Govern desplaçats al Baix Empordà, Josep Mont.

Es preveu que el resultat de les analítiques estigui enllestit en el termini d'un mes. Entre d'altres, es comprovarà l'estat de conservació dels materials (per exemple, si en el cas del metall hi ha òxid). Els resultats de l'analítica també permetran determinar quina va ser la raó de la caiguda de les torres (si es van vinclar per fatiga, o bé si una fuetada del cable que aguantaven les va arrossegar).

Incorporar als expedients

Un cop es coneguin els resultats, el Govern els incorporarà als expedients informatius que ha obert a les companyies elèctriques arran del temporal de neu. Així, aquestes analítiques aniran de costat amb la resta de plecs de què constaran els documents (informes meteorològics, estudis de tècnics, entrevistes amb els alcaldes i informes de reposició del servei per part de les companyies, entre d'altres).

'Els resultats s'acumularan als expedients informatius que tenim oberts', ha declarat Josep Mont. En total, la Generalitat ha obert un total de setze expedients, dels quals dos es refereixen a Red Eléctrica i a Endesa. La resta, es refereixen a altres petites companyies distribuïdores d'electricitat a les comarques gironines.