Gairebé la meitat de la població de risc no es vacunarà contra la grip nova. Tot i que Salut ha recomanat la vacunació a un milió i mig de catalans, una enquesta detecta que el 47,4% de persones no s'ha vacunat ni té intenció de fer-ho. Es tracta d'un estudi fet per l'Observatori Sanitari del Consell General d'Infermeria i que analitza la percepció de perill i la intenció de vacunació a l'Estat. El president, Máximo González, qualifica de 'perillós' que s'hagi passat de 'l'alarma' a la 'minimització del risc'. 'Tenen el dret i l'obligació de vacunar-se', ha afirmat González que recorda que la grip és un perill per a persones amb malalties cròniques, embarassades i professionals del sector sanitari.
Máximo González ha criticat que s'hagi passat de 'l'alarma tota'l dels mesos d'estiu a la 'minimització del risc'. De fet, l'estudi conclou que el 86,4% del conjunt de la població esta poc o gens preocupada per la malaltia. El president del Consell General d'Infermeria creu que és una 'irresponsabilitat' que no s'alerti les persones que formen part del grup de risc del perill que corren per no vacunar-se.
El titular del infermers a nivell estatal també ha opinat que el personal sanitari són un focus transmissor que pot posar en perill la ciutadania i, per aquest motiu, insta a fer un exercici d'ètica i responsabilitat personal i decidir posar-se la vacuna. 'No tenen l'obligació jurídica de fer-ho, però sí la moral', ha afirmat González.
Taulell d'informació del CAP del barri de Montilivi de Girona en una imatge d'arxiu Foto: Arxiu ACN
En relació al conjunt dels ciutadans, l'enquesta posa sobre la taula que només un 7,1% de la població s'ha vacunat contra la grip nova enfront al 92,9% que no ho han fet. La percepció de perill en el grup de risc també és molt baixa i el 66,9% estan poc o gens preocupats per la malaltia.
Els infermers continuaran vacunant
És al·legal i els poden de denunciar per un delicte d'intrusió professional. Els infermers han recordat que després de l'entrada en vigor de la llei de la medicament no poden administrar cap medicament sense que ho prescrigui un metge. Máximo González ha explicat que tenen el compromís de fiscalia i dels metges que no presentaran càrrecs però espera que tiri endavant la reforma de la llei per evitar que el fet d'administrar vacunes i fer seguiment a pacients sigui al·legal.
El Col·legi calcula que aquest any administraran més de 30 milions de vacunes a l'Estat i afirmen que 'si hi ha una sola denúncia, deixarem de fer-ho'. González ha afirmat que ho fan per obligació moral i ètica i per no deixar els pacients 'tirats' però matisa que els infermers 'no son suïcides' i, per tant, si veuen que poden iniciar un procediment judicial contra ells per aquest motiu, deixaran d'assumir aquestes competències.
'Només volem un marc jurídic que ens protegeixi', ha afirmat Máximo González que posa de relleu que cal una figura intermèdia per evitar que 'els errors i no la mala praxis acabin als jutjats'. Per això, en els pròxims sis mesos preveuen posar en marxa oficines a les seus dels col·legis professionals que atenguin les reclamacions dels pacients. 'Buscarem la mediació i evitar els processos judicials perquè només hi guanyen els advocats', ha afirmat González.
Aquest serveis estaran formats per professionals de la sanitat, juristes i advocats i podran prendre decisions que van des d'indemnitzar els pacients a inhabilitar professionals.
Els infermers esperen que la reforma de la llei rebi el vistiplau aquest dimarts del Senat i que abans de les vacances de Nadal estigui ratificada pel Congrés dels Diputats.