La neteja dels boscos afectats pel temporal dóna feina a 171 persones a l'atur de Girona

Publicat el 27 de març de 2009 a les 13:20
 
'Es tracta d'un programa contundent per fer front a una catàstrofe natural tant devastadora com varen ser les nevades i les ventades de fa uns mesos', ha reconegut Pallejà, que ha assenyalat que aquest Pla d'Ocupació del Govern va néixer amb tres grans objectius. 'Primer, la prevenció dels incendis forestals de l'estiu. Segon, l'activació econòmica d'un sector tant complex i difícil com és el de la fusta. I tercer, donar feina a 1.000 persones aturades de Catalunya que es trobaven en una situació difícil', ha enumerat el secretari general del Departament de Medi Ambient. De fet, per a la selecció de personal es va prioritzar la contractació de persones aturades que haguessin esgotat la prestació d'atur i que tinguessin càrregues familiars.
 
La selecció final dels candidats va anar a càrrec dels Departaments d'Interior, Medi Ambient i Habitatge i Treball, els quals varen valorar l'experiència de les persones candidates en tasques de prevenció d'incendis forestals (voluntaris de les ADF, bombers voluntaris, auxiliars forestals d'altres campanyes, etcètera). Especialment, es va valorar el coneixement en la utilització de maquinària especialitzada com motosserres i desbrossadores mecàniques, a més de la disponibilitat de carnet de conduir. Atesa l'especificitat de les tasques a realitzar, tot el personal contractat per a la campanya de neteja de boscos ha hagut de passar per un procés de formació.
 
'I és que totes les actuacions als boscos catalans s'hauran de fer sota la supervisió d'enginyers forestals i amb el màxim respecte de l'hàbitat natural i les seves espècies', ha puntualitzat Pallejà. L'Alta Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica són dues de les zones de les comarques de Girona que varen ser més afectades pel temporal i on la nevada hi va deixar unes 16.500 hectàrees de bosc que necessiten de la intervenció dels treballadors forestals. Per això, només aquest territori al voltant d'Olot ja necessita la feina de quatre colles i uns 35 treballadors. 'La resta de colles es distribueixen 4 a l'Alt Empordà, 2 al Baix Empordà, 4 al Gironès, 2 Ripollès i 3 a la Selva', ha explicat el director dels serveis territorials d'Interior, Marc Vidal.
 
Cada colla o grup de treball disposa de la informació bàsica de caràcter topogràfic que permeti identificar correctament les zones de treball, la descripció de les tasques a realitzar en cada una de les zones en base a unes fitxes descriptives, i un seguit d'indicacions en matèria de seguretat i prevenció de riscos laborals. L'objectiu de la feina és, principalment, la neteja dels arbres i les branques caigudes, amb el seu tall i apilament, que quedaran a disposició dels propietaris de les finques. 'La fusta és seva i, en tot cas, en farà el que vulgui: o bé la comercialitza directament o bé ens la cedeix perquè la comercialitzem nosaltres', ha finalitzat el secretari general del Departament de Medi Ambient.