
Fa 2.000 anys, durant l'època dels romans, les poblacions de l'Escala (Alt Empordà) i Port-Vendres (Rosselló) tenien una fluïda relació comercial per mar. Oli d'oliva, vi o salaons de peix omplien centenars d'àmfores dins els vaixells. Ara, 2.000 anys més tard, els dos ajuntaments s'han unit per iniciar una ruta turística que du els visitants en vaixell des d'una població a l'altra. Un trajecte d'unes dos hores durant el qual els turistes coneixen detalls no només històrics sobre la relació mercantil entre els dos ports sinó també de la geografia de la costa. Les rutes s'inicien el 19 de juny i, cada dissabte, permeten també als visitants quedar-se a passar el dia a una o altra població.
Aquest dissabte s'ha fet el primer viatge en vaixell que unirà, en les dues direccions, les poblacions de l'Escala i Portvendres. La idea, sorgida d'un empresari de l'Escala (Creuers Mare Nostrum) i l'historiador de Portvendres Robert Saquer, ha aconseguit comptar amb les complicitats de l'administració pública per dur-lo a terme. El resultat és una ruta que, cada dissabte durant l'estiu, unirà les dues poblacions i permetrà, no només divisar la costa des del mar, sinó aprofundir en la història comú de tot un territori dividit per la frontera però lligat en la història.
En l'època dels romans, naus de mercaderies dels pobles etrusc, fenici, grec i romà solcaven aquestes aigües per portar, de port en port, oli d'oliva, vi i salaons de peix. Envasats en àmfores, aquest productes viatjaven juntament amb d'altres com plaques de marbre, ceràmica, coure i plom d'un port a l'altre. Segons ha explicat la directora del museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala, Lourdes Boix, testifiquen que hi havia un important tràfic comercial en aquella època la gran quantitat de naus enfonsades que s'han trobat prop de Portvendres. Segons ha detallat, són de tonatge petit o mitjà, de 15 a 17 metres d'eslora i algunes portaven a bord més de 200 àmfores amb restes encara de peix.
Ara, 2.000 anys més tard, els dos municipis s'han posat d'acord per reprendre la relació comercial que històricament havia existit entre les dues ciutat però des de la vessant turística. La ruta permet als visitants també veure des del mar aquells llocs de la costa que sovint es coneixen des de l'altra banda. Així, es poden divisar tant els ports de Portvendres com el far del municipi i d'altres punt de la costa a la banda nord de la frontera i, també, passar a pocs metres de la costa agresta del Cap de Creus, visualitzar-ne les coves i els contrastos de colors o veure una de les més famoses vistes de la Costa Brava: Cadaqués des del mar.
L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha destacat que els turistes surten a primera hora de l'Escala (més tard el vaixell fa la ruta a l'inversa) i arriben a mig matí a Portvendres. Allà, els espera un trenet turístic que els du fins a Colliure i també existeixen convenis amb restaurants per oferir un menú especial per als visitants. Els que arribin a l'Escala, també podran visitar el jaciment d'Empúries. Tot plegat, una oferta turística per passar tot un dia o bé a l'Escala o bé a Portvendres. 'És una ruta única perquè sovint els vaixells turístics no passen de Cadaqués i aquí podem arribar fins als nostres veïns de la Catalunya del nord', ha destacat.
Una locució en cinc idiomes (català, castellà, anglès, francès i alemany) acompanya els visitants del vaixell duran el trajecte. També està previst oferir-los una carta de navegació per tal que puguin saber exactament per davant de quin municipi costaner estan passant. Tot plegat, una opció per conèixer el paisatge, la història i les llegendes d'un territori que, dos mil anys enrere, va compartir una forta relació comercial.