
El nombre d'accidents laborals els primers quatre mesos d'aquest any han sumat 93.139 accidents, un increment tot i la crisi del 3,25% en relació amb els 90.214 accidents que es van registrar el mateix període del 2009, segons Camil Ros, secretari de Política Sindical de la UGT. A més, Camil Ros ha destacat que aquest increment és del 7% si es té en compte que el mercat de treball és molt més reduït com a conseqüència de la destrucció de més de 100.000 llocs de treball. El dirigent sindical ha recordat que les xifres del Departament de Treball indiquen que la sinistralitat laboral ha caigut perquè en els seus informes no es té en compte els accidents on els metges no prescriuen baixa laboral.
L'informe de la UGT fa referència als tres primers mesos d'aquest any amb comparació amb el mateix període del 2009. Tot i això, durant la presentació de l'informe Camil Ros ha avançat les dades del nombre d'accidents dels primers quatre mesos, fins l'abril.
En l'estudi presentant es destaca que la sinistralitat laboral de Catalunya suposa que durant els primers tres mesos de l'any, amb 67.447 accidents, es van registrar 44 accidents per hora, i això sense tenir en compte la festivitat dels primers dies de l'any.
A l'informe de la UGT, que treu les dades del Departament de Treball, es comptabilitzen no només els accidents amb baixa lleus, greus i mortals, sinó que a afegeix els sense baixa i els 'in itinere' (durant el viatge a la feina o de tornada a casa) tant lleus com greus i mortals.
Amb aquestes dades de Catalunya del primer trimestre, l'increment de la sinistralitat en relació amb el primer trimestre del 2009 l'increment registrat és del 3%. Camil Ros ha explicat que si aquesta xifra absoluta es pondera amb l'efecte corrector que suposa que el mercat de treballa s'ha vist reduït en més de 100.000 llocs de treball destruïts, l'increment de la sinistralitat suposa un augment del 7% en un any.
El dirigent sindical ha advertit al Departament de Treball que quan defensa amb les seves estadístiques que la sinistralitat laboral està baixant, a més de què si es tenen en compte els accidents sense baixa, la sinistralitat s'apuja, provoca un efecte negatiu sobre els empresaris que 'al sentir aquestes notícies' entenen que hi ha 'impunitat', es 'relaxen' i deixen d'invertir en polítiques de prevenció.
Camil Ros ha recordat que ara, un cop traspassat el servei d'inspecció de treball a la Generalitat, 'no hi ha excuses' per deixar d'actuar en el mercat de treball i augmentar les inspeccions i les tasques de prevenció.
Taxa d'incidència
Les dades de l'informe de la UGT també fan referència a la taxa d'incidència, que mesura l'accidentalitat per cada 100.000 habitants. Si es té en compte aquesta mesura homogènia als països de la UE, la sinistralitat també s'incrementa i arriba a 2.180 accidents per cada 100.000 habitants contra els 2.046 del mateix període de fa un any.
Dionís Oña, adjunt a la secretari de Política Sindical, també s'ha referit al cost de la sinistralitat. Durant els primers tres mesos d'aquest any el cost econòmic d'aquestes baixes es va poder quantificar en 786 milions, un 17% més que els 672 milions de cost que va suposar la sinistralitat durant el primer trimestre del 2009.
Trencament d'un mite
En relació amb la mitjana de dies de baixa que suposa aquesta sinistralitat, la UGT indica que els dies de mitjana de baixa aquest primer trimestre van quedar fixats en 38 dies, un 37,5% més que fa un any quan la mitjana era de 28 dies. Per Camil Ros aquest increment de la mitjana de les baixes trenca 'el mite' de que els treballadors agafen menys baixes durant la crisi per por a perdre el lloc de treball i confirma que les baixes s'agafen per causes justificades.
Per sectors
Tots els sectors d'activitat registren un increment de la sinistralitat, a excepció de l'agricultura que es redueix i passa dels 1.599 accidents del primer trimestre del 2009 als 1.306 d'aquest trimestre, un 18,3% menys de sinistralitat.
Per contra, la construcció amb una forta caiguda de l'activitat i de l'ocupació, el nombre d'accidents ha passat del 3.184 registrats els primers tres mesos del 2009 a 3.333 d'aquest primer trimestre, el 4,7% més.
El sector serveis és on augmenta percentualment més la sinistralitat, un 13,1% més, al passar dels 1.435 accidents al primer trimestre del 2009 als 1.623 d'aquests tres primers mesos de l'any.
A la indústria també la sinistralitat augmenta, en aquest cas l'1,8%, al passar dels 3.342 accidents, als 3.403 accidents aquest primer trimestre, sent el sector d'activitat on es registren més accidents en xifres absolutes a Catalunya.
Tarragona, la que més
Per demarcacions els augments també ho són a tots els territoris, però especialment destaca Tarragona on creix més la sinistralitat, fins l'11,15%, passant del 1.883 accidents que es van produir fa un any fins els 2.093 d'aquests primers tres mesos.
Barcelona és on els nombre d'accidents en xifres absolutes és més elevat i l'augment percentual de la sinistralitat és la segona més alta de Catalunya amb un 6,9%, al passar de 2.094 accidents a 2.238 aquest primer trimestre.
Lleida la sinistralitat registra un augment del 4,5%, al passar de 1.880 accidents a 1.965, i a Girona augmenta el 0,41%, al passar de 1.923 accidents a 1.931 aquest any, sempre amb dades relacionades amb el primer trimestre.