El Senat ha aprovat una moció que insta el govern espanyol a acordar que l'autopista AP-7 sigui gratuïta entre el peatge de Maçanet de la Selva i la frontera francesa mentre la N-II continuï empantanegada. De fet, fins avui, només s'han executat vuit quilòmetres d'aquesta futura autovia a tota la demarcació de Girona, i des de fa més de dos anys, als trams entre Caldes de Malavella i Maçanet les màquines ja no hi treballen. El portaveu de l'Entesa Catalana de Progrés a la comissió de Foment, Pere Muñoz, ha defensat el contingut de la moció perquè l'autopista sigui gratuïta al·legant l'augment de trànsit que a l'estiu registren els accessos a la Costa Brava. La moció s'ha aprovat amb el suport del PP.
Nova demanda per reclamar la gratuïtat de l'AP-7 a les comarques gironines mentre el desdoblament de la N-II continuï empantanegat. El Senat s'ha sumat al clam unànime que van fer els alcaldes de la Selva i ha aprovat una moció, presentada per l'Entesa Catalana de Progrés, que insta el govern espanyol a acordar que l'AP-7 sigui gratuïta al seu pas per la demarcació davant les poques alternatives que ofereix l'actual N-II.
El senador per Tarragona, Pere Muñoz, portaveu de l'Entesa a la comissió de Foment, ha estat l'encarregat de defensar el text. Tot i que a la cambra el PSOE hi ha votat en contra, la moció ha tirat endavant amb els vots a favor del PP.
Durant la defensa de la moció, Muñoz ha acceptat incloure al text una esmena proposada pels populars, on es precisa que el Reial Decret 11/2001 preveu la possibilitat de liberalitzar els peatges en cas de problemes viaris mitjançant acords amb les concessionàries de les autopistes. Per contra, el senador ha desestimat una modificació que volia incloure el PSOE, que instava a acabar les obres de la futura A-2 a la demarcació, però rebutjava la gratuïtat dels peatges per problemes de finançament i perquè es tracta d'una mesura excepcional.
El senador de l'Entesa ha defensat la necessitat que l'AP-7 sigui gratuïta per evitar problemes de circulació, millorar la seguretat de la via i facilitar el "normal desenvolupament de l'activitat econòmica i la vida quotidiana a les comarques gironines".
Muñoz també ha recordat que les obres de desdoblament de la N-II entre Tordera (Maresme) i la Jonquera (Alt Empordà) és una demanda del territori que ha patit nombrosos endarreriments i incompliments. En aquest sentit, ha afegit que "per acabar d'agreujar la situació, s'ha produït la total paralització de les obres dels trams que falten executar".
Només vuit quilòmetres desdoblats
A dia d'avui, a les comarques gironines només hi ha vuit quilòmetres d'autovia A-2, que són els que s'inclouen al tram comprès entre Fornells de la Selva i Caldes de Malavella. Més avall i fins a Tordera, la carretera es troba totalment empantanegada. L'octubre del 2008 es van aturar les obres entre Sils i Maçanet, i pocs mesos després -el juliol del 2009- va passar el mateix amb el tram entre Caldes i Sils.
El motiu van ser, per una banda, la renúncia de l'adjudicatària perquè s'havien introduït millores que encarien l'obra i, per l'altra, la fallida de la constructora. A partir d'aquí, les queixes de la societat gironina i dels alcaldes, i les demandes per la represa de les obres van ser constants.
Tot i els diferents anuncis fets pel ministre de Foment, José Blanco, fins ara l'Estat només ha aprovat destinar una partida de 33 MEUR per reprendre els treballs entre Caldes i Sils, que és on es troben més avançats.
A la resta de les comarques gironines, la futura A-2 encara va més endarrerida, sobretot a l'Alt Empordà. Aquí, exceptuant el tram entre Vilademuls (Pla de l'Estany) i Orriols (Alt Empordà), on les obres es van aturar ara fa un any, en tota la resta no hi ha cap projecte definitiu.