La Jornada, organitzada per l'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (DIPSALUT), el Consell Comarcal del Gironès, l'Ajuntament de Girona i el servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, ha aplegat una cinquantena de responsables de diferents ens locals dedicats a la protecció de la salut en diferents à mbits.
Tal com informa Dipsalut, des que l'any 2004 va ser detectat a Sant Cugat del Vallès el mosquit tigre (aedes albopictus) i davant del seu establiment a més de 50 municipis de l'Ãrea Metropolitana de Barcelona, existeix la possibilitat real de l'expansió d'aquesta espècie fins a les comarques gironines.
El model urbanÃstic de la demarcació de Girona i, en concret el seu litoral, facilita l'establiment i l'expansió del mosquit tigre, i això ha propiciat la necessitat de crear una plataforma de debat sobre les caracterÃstiques d'aquesta espècie, donar a conèixer les experiències de vigilà ncia i control que s'estan duent a terme a Portugal, Ità lia, Suïssa i Catalunya i, al mateix temps, decidir estratègies que cal adoptar en un futur.
Segons el Dipsalut, el mosquit tigre pot significar un perjudici econòmic, social i sanitari per a la població, per la molèstia de les seves picades, ja que és una espècie molt agressiva i, pel fet que pot actuar com a vector d'algunes malalties.
Segons el president de Dipsalut, Josep Marigó, 'és important que les institucions públiques i les entitats gironines especialitzades en temes de salut pública puguin disposar d'aquests espais de debat que facilitin tota la informació necessà ria per tal de reduir al mà xim el risc que suposa l'arribada del mosquit tigre a les terres gironines'.
La Jornada ha servit per marcar unes pautes per als responsables de les institucions i les entitats gironines especialitzades en salut pública en el cas que s'haguessin d'elaborar estratègies de control davant una plaga d'aquestes caracterÃstiques.