Les dones immigrades que volen treballar «no troben feina»

  • Ciutadans amb mascareta, a Barcelona. -
Publicat el 05 de maig de 2009 a les 21:56


Durant el primer quadrimestre de l'any passat vuit dones van poder trobar feina en el mercat formal, és a dir, amb contracte laboral, però l'últim quadrimestre la xifra va baixar en picat i només una de les dones va poder arribar al mercat laboral. La coordinadora del programa, Eva Carvajal, ha explicat que el 'punt feble' d'aquestes dones és la poca disponibilitat a causa de les càrregues familiars.

GRAMC compta amb un programa específic de suport a la integració sociolaboral de ciutadanes extracomunitàries i és mitjançant aquest programa que han detectat una demanda creixent de dones que es volen incorporar al mercat laboral. Però la conjuntura econòmica ha provocat que moltes d'aquestes dones no hagin trobat feina, ni amb contracte ni en l'economia submergia.

Durant el 2008 han atès 63 dones entre Girona, Salt i la Bisbal d'Empordà. Carvajal ha detallat que durant el primer quadrimestre vuit de les dones van poder trobar feina amb contracte i totes les altres es van poder incorporar al mercat laboral submergit sobretot dedicant-se a netejar cases o a atendre persones de la tercera edat. Una situació molt diferent a la que han viscut l'últim quadrimestre quan només una ha trobat feina i, a més, 'molt a posteriori i amb moltes dificultats'.

La majoria de les usuàries són dones joves d'entre 18 i 35 anys, casades, amb fills i d'origen marroquí. Carvajal ha detallat que les càrregues familiars i la dificultat per desplaçar-se a treballar fora de la població on viuen és el principal 'punt feble' d'aquestes dones a l'hora de trobar feina. Per això, des de GRAMC han optat per potenciar la formació i l'autonomia perquè puguin trobar feina amb més facilitat.

'Hi ha molta gent que ho està passant realment malament', ha explicat el president, Ignasi Vila. De fet, GRAMC es manté en el mateix nombre d'usuaris que durant el 2007, uns 1.700, però han vist com han variat els motius o les consultes. Mentre que una de les peticions més destacades d'altres anys era el reagrupament familiar, ara han incrementat les consultes sobre retorn voluntari i treball.

A més, també han detectat que han aflorat problemes amb l'habitatge com pagament de 'lloguers desorbitats' o gent que no pot pagar l'hipoteca i que ha de llogar habitacions per arribar a cobrir les despeses.

Una altra de les àrees que treballa GRAMC és la immersió lingüística i el reforç escolar en els menors. En aquest sentit, mentre que altres anys incidien sobretot en els més menuts, ara els principals receptors del servei són els adolescents que han arribat al país, han d'estudiar secundària i no coneixen l'idioma.