
Les exportacions gironines han crescut en el segon trimestre del 2010 un 27% respecte el mateix període de l'any anterior. Segons dades de la FOEG, aquest alt creixement és a causa de la davallada de l'Euro i també ve provocat per la recuperació econòmica dels països europeus. Aquesta és la dada més positiva de l'economia gironina que continua marcada per una taxa d'atur més alta que a Catalunya (17,9%) i Espanya (20%), situada a les comarques gironines en un 20,5%. Segons càlculs de la FOEG, 'en els millors dels escenaris possibles', l'economia gironina trigaria més de dos anys a recuperar la màxima ocupació assolida el tercer trimestre del 2007, abans de l'esclat de la crisi econòmica.
Les exportacions són actualment l'únic motor que sosté l'economia gironina. Així ho han assegurat els responsables de la FOEG que asseguren que la devaluació de l'Euro després de la crisi de Grècia i la lleugera recuperació dels països europeus ha fomentat un creixement important de les exportacions que, en un any, han crescut un 27%.
'La recuperació de les exportacions va començar fa quasi un any però ara ha fet un repunt important', ha reconegut el catedràtic d'Economia de la UdG, Modest Fluvià que reconeix que el consum 'està saturat' i que només les exportacions poden rescatar l'economia gironina. 'S'ha de confiar que la millora econòmica dels països veïns ens arrossegui', ha assegurat Fluvià. De les exportacions fetes durant el segon trimestre, un terç les van dur a terme empreses del sector agroalimentari.
L'informe que ha presentat la FOEG fa referència però al primer trimestre del 2010. Durant els primers trimestres de l'any ha continuat decreixent el PIB (el sector serveis, per exemple, ha decrescut per sisè trimestre consecutiu) i només l'agricultura ha registrat creixements positius. L'atur també és un dels indicadors més negatius, superant la mitjana catalana i espanyola. Segons càlculs de la FOEG que ha detallat Fluvià, 'en els millors dels escenaris' no es recuperarà la taxa d'ocupació d'abans de la crisi fins passat més de dos anys.
També continua creixent el PIB aportat per la construcció, que ha caigut per vuitè trimestre consecutiu. El catedràtic d'Economia ha donat algunes dades que exemplifiquen la caiguda d'aquest sector. Per exemple, si al tercer trimestre del 2006 hi havia en a la demarcació 6.704 habitatges en construcció, el primer trimestre del 2010 només n'hi havia 616, és a dir, l'activitat ha quedat reduïda a un 10% del què generava abans de la crisi.
Fluvià ha augurat que la recuperació serà 'lenta' i que, actualment, estem en un moment 'd'impàs' abans que comenci a millorar la situació econòmica. El catedràtic ha dit que durant el 2011 l'economia espanyola serà la única que continuarà en creixements negatius mentre que la resta d'Europa es començarà a recuperar.
La fusió de Caixa Girona, l'opció 'menys dolenta'
D'altra banda, el president de la FOEG, Jordi Comas, ha valorat la fusió per absorció de 'la Caixa' a Caixa Girona. La federació empresarial sempre havia defensat que Caixa Girona havia de mantenir-se sola per l'arrelament al territori. Ara bé, ha reconegut que l'entitat 'ha patit moltes pressions que l'obligaven a fusionar-se' i, per tant, ha dit que l'opció d'unir-se amb 'la Caixa' és 'la menys dolenta'. A més, Comas ha afirmat que serà 'positiu' pels gironins que també senten 'propera' la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona.
Comas també ha volgut remarcar que la reforma laboral i de la llei de Caixes que ha impulsat l'executiu espanyol 'van en la direcció correcta' per redreçar la situació econòmica espanyola.