Més del 80% de turistes que arriben a Girona en temporada baixa van a Barcelona

Publicat el 01 de maig de 2008 a les 11:54
 
L'autora de l'informe, titulat 'Estudi de la despesa i les característiques dels turistes que arriben a Catalunya a través de l'aeroport Girona-Costa Brava', ha estat la doctora Esther Martínez. El treball s'ha fet en base a més de 1.884 enquestes a turistes a peu d'aeroport i s'han distingit dues èpoques de l'any, el passat mes de juliol i la tardor-hivern 2006-07. Els resultats de l'informe seran usats pel Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona per traçar noves estratègies turístiques.
 
Una de les dades més destacades és el nombre de turistes que arriben a Girona però que tenen per destinació final Barcelona. La directora general del Patronat, Dolors Batallé, ha indicat que qualsevol turista 'pot escollir lliurement' la seva destinació sempre i quan hagi rebut també informació sobre les opcions que té a Girona i 'pugui contrastar-la' 'Que turistes que arriben al nostre aeroport vagin a Barcelona no ens ha de preocupar però com a Patronat hem de garantir que tinguin el màxim d'informació sobre Girona i què s'hi pot fer', ha detallat Batallé que ha avançat que treballaran en els principals mercats emissors de turistes per donar a conèixer l'oferta de les comarques gironines.
 
Del total d'enquestats al juliol, el 55,5% tenia com a zona d'allotjament i destí Barcelona, el 22,1% la Costa Brava, el 2,1% la ciutat de Girona i el 2,3% l'interior de la demarcació. En temporada baixa, la dinàmica de volar a Girona i anar a Barcelona augment i és el 81,2% dels turistes que ho fan, el 9,7% van a la costa, el 3,6% a la capital i el 0,8% a l'interior de les comarques gironines.
 
Quins turistes vénen?
 
Martínez ha analitzat amb les dades el perfil dels turistes i ha explicat que en destaquen, en època estival, els més joves –de 14 a 25 anys-, de nacionalitat britànica i amb estudis superiors. A la tardor-hivern, en canvi, l'edat més nombrosa augmenta dels 25 als 44 anys. A l'estiu, el motiu del viatge principal és l'oci i les vacances però durant la tardor hi ha una diversificació de raons i també apareixen les qüestions laborals (20%) o la visita a amics i família (17%). Altres característiques del turistes és que no vénen en viatges organitzats i que no acostumen a ser més de tres persones les que viatgen juntes.
 
Pel que fa a l'allotjament, el més freqüent –en ambdós períodes- és l'hotel, sobretot de tres estrelles, seguit del de quatre i, per últim, els de més baixa categoria. Això fa pensar, segons ha dit Martínez, que tot i que els turistes viatgin en companyies de baix cost no escatimen diners després per tenir bon allotjament.
 
L'estudi també ha servit per conèixer quina valoració fan els turistes de diferents aspectes de la seva estada. Per una banda, tots els ítems tenen puntuacions superiors al set i els millor valorats són l'entreteniment i diversió, l'oferta cultural, l'hospitalitat dels residents o l'oferta de restauració i comercial. Per contra, reben pitjors puntuacions la neteja, la relació qualitat-preu, la conservació del medi ambient o la seguretat. Aspectes que, segons s'ha compromès Batallé, estudiaran amb concreció per poder-los millorar i saber què disgusta a cada públic en concret.
 
Quant gasten?
 
La novetat d'aquest treball de la Universitat de Girona és que parla sobre els diners que deixen al seu lloc de destí els turistes que arriben a l'aeroport de Girona. Tot i que la xifra mitjana és superior al juliol –amb 717 euros-, la despesa per turista i nit és major a la tardor perquè l'estada és més curta –dels 9,38 dies de l'estiu als 5,23 de la tardor- i cada dia el turista es deixa 92 euros, davant dels 76 que es gasta a l'estiu.
 
Al juliol, la partida més important va a parar a l'allotjament (35%), seguit del què es gasten en bars i restaurants (16%) i el bitllet d'avió (16%). En temporada baixa, l'allotjament és més econòmic i destinen només el 23% de la despesa tota i, en canvi, augment la partida que es deixen en compres d'aliments, begudes, roba o records, un 26% en total, és a dir, més del què es gasten en l'allotjament.
 
Martínez ha destacat que els patrons de despesa dels turistes que arriben per Girona no es desmarquen de la resta de turistes que visiten el país.
 
Després de detallar els resultats de l'informe, la receptora de les dades, Dolors Batallé, ha manifestat que cal 'aprofundir' en alguns ítems per poder extreure'n conclusions més àmplies i traçar estratègies de futur. Per exemple, Batallé ha dit que volen esbrinar quins són els turistes que gasten més i què els interessa per anar a promocionar-ho al seu propi país.