Entre d'altres conceptes, el conseller d'Educació ha parlat de la necessitat de millorar l'èxit escolar de l'ensenyament obligatori Âel 28% d'alumnes no obtenen el graduat d'ESO i d'incrementar les taxes d'estudiants d'educació postobligatòria. Maragall ha avançat que els dos eixos sobre els quals vol girar el nou text són 'l'equitat i l'excel·lència' educatives i s'ha mostrat partidari d'un sistema d'avaluació 'més exigent' amb el professorat.
'Molts de vosaltres sabeu de què parlo quan dic que ser mestre o professor no vol dir només ser capaç d'obtenir uns coneixements i de saber transmetre'ls', ha interpel·lat el conseller al seu públic. 'Implica també una determinada actitud i entendre la funció social que se li encomana', ha puntualitzat Maragall, que considera que entre els requeriments del nou docent hi ha d'haver el coneixement d'una llengua estrangera o l'ús normal de les tecnologies de la informació. Per això, les bases per a la Llei d'Educació inclouen la creació d'un institut d'avaluació i ordenació curricular aixà com la revisió de les funcions dels inspectors del departament d'Educació, cosa que suposarà una avaluació més acurada i incisiva de la tasca de mestres i professors. 'Jo crec en l'escola com a cèl·lula viva, com la cèl·lula mare de la nostra societat', ha afirmat el conseller d'Educació.
Maragall no s'ha estat de repetir durant el seu discurs que la voluntat del Govern és la de buscar 'el mà xim consens possible' per tal de tirar endavant aquesta Llei de l'Educació. 'Té una raó de ser tant des del punt de vista de l'oportunitat com des del punt de vista de la necessitat', ha confirmat el conseller, que considera la llei 'com un exercici de sobirania' del nou autogovern donat per l'Estatut. 'Per primera vegada, la Generalitat pot desplegar una polÃtica educativa pròpia', ha reflexionat en veu alta Maragall. Segons el conseller català , a l'estat li correspondrà fixar unes competències bà siques mentre que la Generalitat incorporarà la possibilitat de fixar els continguts curriculars, les atribucions horà ries i la distribució dels horaris al llarg dels cursos. 'Ãs el moment de passar de la comoditat de la queixa al risc de la decisió', ha assenyalat el conseller d'Educació.
'Hem obert un procés de dià leg i ja comencem a rebre els primers retorns al nostre document de bases', ha reconegut Maragall, 'aquestes veus imprescindibles de docents, professors, sindicats i consistoris que ens diuen alguna cosa sobre la segona i tercera llengua o la manera d'organitzar els centres'. De fet, la redacció de l'articulat ja està en una fase molt avançada, i el conseller confia que la llei vegi la llum durant el curs 2008/2009. 'Dintre d'un any tornaré a Girona per presentar la llei aprovada, n'estic convençut', ha finalitzar el conseller d'Educació.
» Tall de veu: El conseller d'Educació, Ernest Maragall, reflexiona sobre el què significa ésser mestre o professor.
» Tall de veu: El conseller d'Educació, Ernest Maragall, considera l'escola 'com una cèl·lula mare de la societat'.